The Times
0

"Ruski medvjed pokazuje zube"

FENA
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Organiziranjem konferencije o budućnosti Arktika, koja u srijedu počinje u Moskvi, Rusija pokazuje namjeru da postane dominanta sila u regiji na koju pravo polažu i SAD, Kanada, Danska i Norveška, piše u ponedjeljak The Times.

Podsjećajući da je predsjednik Dmitrij Medvedev proglasio Arktik područjem od strateškog interesa za ruski razvoj, Times navodi da u igri nisu samo ogromne zalihe nafte i plina, nego i zalihe dragocjenih minerala.

Pored toga, postupno topljenje arktičkog ledenog pokrivača otvara mogućnost da sjeveroistočni prolaz postane novi i mnogo kraći tranzitni pomorski put od Azije do Evrope.

Rusiji, koja tehnološki daleko zaostaje za Evropom, a nema sposobnosti da se nadmeće s kineskim ekonomskim džinom na svojoj istočnoj granici, Arktik je potreban da bi preživjela kao energetska i sirovinska supersila.

Želi, uz to, da drži NATO podalje od svojih sjevernih obala u trenutku kada se utrka za prirodnim bogatstvima zahuktava.

Iako sebi teško može priuštiti arktičku utrku u naoružanju, Rusija je, piše Times, jasno stavila do znanja da će svoje interese braniti i silom, ako to bude potrebno.