The Independent
0

Arktik sve interesantniji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Šansa da se izbjegne novi hladni rat - naslov je uvodnika u The Independentu, u četvrtak, posvećenog dvodnevnoj međunarodnoj konferenciji o Arktiku koja se održava u Moskvi.

Tema skupa je suradnja u Arktiku i ona prikriva ono što bi se realnije moglo nazvati beskompromisnom bitkom za komad teritorije za koju se vjeruje da krije velika prirodna bogatstva.

Pitanje ko šta kontrolira i dokle teritorija pojedinih zemalja doseže postalo je hitnije iz dva razloga, piše Independent. Razvoj suvremene tehnologije omogućava bušenje za naftu i plin na većim dubinama i na nižim temperaturama, a smanjivanje polarnog ledenog pokrivača učinilo je sjeveroistočni prolaz plovnim tokom ljetnih mjeseci i regija je time postala pristupačnija.

Rusija je prije devet godina Ujedinjenim narodima podnijela zahtjev da joj se prizna pravo nad podvodnim Lomonosovljevim grebenom, a prije tri godine je postavila titanijsku zastavu ispod Sjevernog pola, jasno pokazujući svoje namjere.

Aktuelni skup koji se održava uz sudjelovanje predstavnika svih zemalja koje polažu pravo na arktički teritorij, doduše na stručnom a ne službenom nivou, više je orijentiran na određivanje činjeničnog stanja nego na ostvarivanje teritorijalnih pretenzija.

Pozitivno je i to što sudionici skupa u Moskvi razmatraju i ekološke aspekte problema i potrebu da se to netaknuto područje očuva za generacije.

Možemo se samo nadati da će konferencija predstavljati početak jedne produžene međunarodne debate i da će duh suradnje i poštovanja okoliša nadjačati potencijalno destruktivno otimanje o resurse, piše Independent.