Obrazložio zašto
0

Ruski hakeri udarili žestoko po Sloveniji pa se obratili naciji: "Mirno prihvatite napade"

B. H.
Foto: 24ur.com
Foto: 24ur.com
Ruska hakerska grupa Cyber ​​​​Army Russia Reborn objavila je anonimni video u kojem se obraća Sloveniji, opravdavajući napade na ovu zemlju. Tvrde da ne žele naštetiti zemlji i običnim građanima, budući da imaju zastavu istih boja, te da je razlog napada pomoć Ukrajini.

Tvrde da je ruski narod miroljubiv i da samo odbija napade na sebe. Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu prije 765 dana i izazvala 300 do 400 hiljada mrtvih i ranjenih. U brutalnom, ničim izazvanom i nezakonitom napadu Rusije na susjednu Ukrajinu, okupirana je gotovo jedna petina teritorija susjeda.

Cyber ​​​​Army Russia Reborn, za koju analitičari vjeruju da ima bliske veze s ruskim obavještajnim službama, najavila je ove sedmice kampanju protiv Slovenije, ali ovoga puta u poruci stoji da su na meti i objekti kritične infrastrukture. Pozivaju nas da mirno prihvatimo njihove napade.

"Mi, Rusi i Slovenci, ne trebamo dijeliti mržnju. Osim toga, naše zastave su iste boje – bijela, plava i crvena trobojnica, samo je grb drugačiji, tako da nema zabune, ne samo s Rusijom, nego također sa Slovačkom", poručili su.

Nakon nekoliko godina rata koji je inicirao Vladimir Putin, Slovencima je poručeno:

"Uzimamo oružje samo da odbijemo napade na nas i na one koje smatramo svojom braćom, i po vjeri i po krvi. A trenutni vojni sukob s fašističkim vodstvom Ukrajine pod jevrejskim jarmom Zelenskog je za našu vlastitu sigurnost i za mir i prosperitet u Evropi", dodaje se.

Zaključuju kako Slovenci ne trebaju vjerovati medijima koji pišu o zloj i agresivnoj Rusiji. Poruka završava riječima " Živjela trojedina sveta Rusija".

Proteklih dana niz hakerskih napada

Prema informacijama 24ur, na meti ruskih hakerskih napada bio je i Holding Slovenske elektrarne (HSE).

Prva meta u srijedu bila im je stranica predsjednice Nataše Pirc Musar. Iz SI-CERT-a su objasnili da je riječ o onesposobljavajućem napadu. U takvom slučaju radi se o koordiniranoj lavini zahtjeva čija je svrha opteretiti server i otežati njegovu dostupnost. Pritom su naglasili da hakeri nisu ukrali nikakve podatke.

Jučer je došlo do napada na više stranica državnih tijela. Direktor Ureda za informacijsku sigurnost Vlade Republike Slovenije Uroš Svete u izjavi za medije pojasnio je kako je došlo do porasta prometa na slovenskoj kibernetičkoj infrastrukturi. Rekao je da je bilo određenih poremećaja koji su bili uvjetovani i tehničkim mogućnostima.

Sinoć je na meti hakera bila i RTV Slovenije, čija web stranica nije bila dostupna od 22.45 do 24.00 sata.