Tvrdnje premijerke
26

Ruska sigurnosna služba dostavljala podatke o mogućim incidentima u Beogradu?

B. H.
Foto: Vladislav Mitić / Nova.rs
Foto: Vladislav Mitić / Nova.rs
Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je da je ruska sigurnosna služba "dostavljala podatke" o mogućim incidentima na protestu u Beogradu, dok je opozicionu koaliciju "Srbija protiv nasilja" optužila za pokušaj "nasilne destabilizacije države".

Ona je izjavila da je tokom kampanje, pred izbore koji su održani 17. decembra, "upozoravala na namjere opozicije".

"Prije svega, podatke nam je na ovaj način dostavljala i ruska sigurnosna služba. Kada sam to lično podijelila sa nekim ambasadorima, optužili su nas da širimo dezinformacije, neistine, da vjerujemo ruskoj službi i da su sve to gluposti", kazala je Brnabić.

Kazala je kako to vjerovatno "neće biti popularno kod onih s Zapada", ali da se mora zahvaliti Rusima.

Najveća opoziciona koalicija "Srbija protiv nasilja" je 24. decembra, sedmo večer zaredom, u Beogradu organizovala proteste na kojima traži poništavanje izbora.

Vladajuću Srpsku naprednu stranku (SNS), čija je funkcionerka Ana Brnabić, optužuju za izbornu krađu, što ta stranka i državni vrh demantuju. SNS je proglasila pobjedu na svim nivoima, uključujući Beograd.

Više od 30 demonstranata je uhapšeno u policijskoj akciji sinoć u centru Beograda, nakon incidenata koji su otpočeli ispred gradske skupštine.

Jedan dio maskiranih ljudi je gađao zgradu gradske skupštine, dok je policija koja je bila unutar zgrade na njih bacala suzavac.