Narušilo bi stabilnost u regionu
0

Rusija upozorila da bi napad na Iran mogao biti katastrofalan

FENA
Moskva ne vidi dokaze koji upućuju da je nuklearni program Teherana usmjeren na razvoj naoružanja, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjapkov.

Rusija je oštro upozorila Izrael i SAD u pogledu napada na Iran, kazavši da Moskva ne vidi dokaze da je teheranski nuklearni program usmjeren ka proizvodnji nuklearnog naoružanja, izvijestila je novinska agencija Interfax u četvrtak.

"Upozoravamo one koji su dobro upoznati s vojnim rješenjima da bi ovo bilo štetno, doslovno katastrofalno za stabilnost u regionu", rekao je Rjapkov.

Napad na Iran "izazvao bi duboka potresanja u sigurnosnim i ekonomskim sferama koja bi odjekivala daleko izvan granica Bliskog istoka", citirao je Interfax navode zamjenika ministra.

Ruski zvaničnici izdali su slična upozorenja u prošlosti, ali Rjapkovljeve primjedbe imaju za cilj da naglase zabrinutost Moskve za mogućnosti izraelskog napada na iranska nuklearna postrojenja.

Povećanje broja izraelskih retorika o postrojenjima za koja zapadne sile vjeruju da su dio programa koji ima za cilj da razvije nuklearno naoružanje izazvalo je špekulacije da bi Izrael mogao napasti Iran prije američkih predsjedničkih izbora u novembru, javio je Reuters.

Rjapkov je rekao da nema nagovještaja o vojnom nuklearnom programu i predložio je nadziranje UN-ove agencije za nuklearnu energiju kao jaku garanciju.

"Mi, kao i ranije, ne vidimo naznake da Iran ima za cilj da razvije nuklearno naoružanje. Mi vidimo nešto drugo - vidimo da je nuklearni materijal pod kontrolom inspektora i stručnjaka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Ovaj materijal se ne koristi za vojne potrebe, što je IAEA i zvanično potvrdila", rekao je Rjapkov.