Obaviješten i Netanjahu
2

Izraelski mediji tvrde da Barack Obama ima plan za napad na Iran

SRNA
Barack Obama i Benjamin Netanjahu
Barack Obama i Benjamin Netanjahu
Savjetnik za nacionanu sigurnost predsjednika SAD Baracka Obame obavijestio je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua o američkom planu za napad na Iran u slučaju da se diplomatijom ne postigne obustava nuklearnog programa te zemlje, piše danas izraelski list Haaretz.

List navodi da je američki savjetnik Thomas Donilon opisao plan u razgovoru sa Netanjahuom ranije ovog mjeseca.

Netanjahuov viši saradnik Harel Locker odbio je da komentariše ovaj izvještaj u razgovoru za izraelski radio. Drugi izraelski zvaničnik sa kojim je Reuters razgovarao telefnom rekao je da „ne može da komentariše diplomatske sastanke koji se vode iza zatvorenih vrata“.

Haaretz navodi da je tajni sastanak bio do sada najozbiljniji pokušaj SAD da uvjere Izrael da ne treba da pokrene sopstveni vojni udar na Iran.

Izvještaj je objavljen u vrijeme kada u posjetu Izraelu dolazi Obamin protivkandidat na predsjedničkim izborima, republikanac Mitt Romney, koji bi trebalo da se sastane sa Netanjahuom tokom dana.

Haaretz je citirao visokog američkog diplomatu, koji nije želio da bude imenovan, koji je rekao da je Donilon prenio Netanjahuu da Pentagon priprema napad na iranske nuklearne lokacije i pokazao mu neke planove.

Tokom razgovora, Donilon je, navodno, predočio izraelskom premijeru sposobnost vojske SAD da se probije do podzemnih iranskih nuklearnih postrojenja.

Svjetske sile strahuju da Iran u tajnosti pokušava da napravi atomsku bombu, što Teheran demantuje. Islamska Republika odbija da zaustavi svoj atomski program, zbog čega raste bojazan da bi Izrael mogao da se odluči na smostalan udar na iranska postrojenja.

Izrael je upozorio zapadne države da je pitanje vremena kada će Iran postati „imun“ na napade i kada bombe više neće moći da nanesu nepovratnu štetu postrojenjima za obogaćivanje uranijuma.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima mirovne svrhe.