|

Rusija proglasila Transparency International stranim agentom

Rusija proglasila Transparency International stranim agentom
10
F
FENA
7.4.2015. u 22:12
49
komentara
10

dijeljenja
Rusija proglasila Transparency International stranim agentom
Ruske vlasti su u utorak klasificirale ruski ogranak antikorupcijske organizacije Transparency International u kategoriju "stranog agenta" jer ova nevladina organizacija prima novčana sredstva iz drugih zemalja.
Rusko ministarstvo pravosuđa je navelo u saopćenju da je ovu odluku donijelo nakon što je tužiteljstvo provelo kontrolu.

- Od sada će sve biti teže za nas, ali mi ćemo nastaviti s našim aktivnostima sve dok to bude moguće - izjavio je za AFP zvaničnik za pravna pitanja organizacije u Rusiji Denis Primakov.

Ruski ogranak Transparency Internationala je otvoren 1999. godine i bavi se borbom "protiv korupcije u Rusiji i promoviranjem antikorupcijskih koncepata", navodi se na zvaničnoj internetskoj stranici.

Rusija je 2012. godine donijela zakon koji obavezuje nevladine organizacije koje dobivaju novac iz inozemstva i imaju "političku aktivnost" da se registriraju kao "strani agent" i kao takve se predstavljaju u svim javnim aktivnostima.

Ovaj termin se primjenjivao u Staljinovo doba za opozicionere koji bi bili strijeljani ili poslani u logore. Sovjetske vlasti su od 1970. do 1980. godine koristile ovaj tremin za disidente.
Prijavi grešku


Komentari (49)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...