{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija zabranila "nepoželjne" strane nevladine organizacije

24.5.2015. u 15:55
17
32
Rusija zabranila "nepoželjne" strane nevladine organizacije
17
Rusija zabranila "nepoželjne" strane nevladine organizacije
Putin i ruski ministar odbrane Sergei Shoigu (Foto: EPA)
Nevladine organizacije koje djeluju u Rusiji od nedjelje se suočavaju s novom realnošću. Naime, prema novom zakonodavstvu država ih može zabraniti pod jednostavnim izgovorom da su nepoželjne.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Oni koji budu radili za nevladine organizacije koje država proglasi nepoželjnim mogli bi biti osuđeni na zatvorsku kaznu u trajanju do šest godina.

Zakon koji na ovaj način tretira nevladine organizacije ranije je usvojio ruski parlament, a u subotu ga je potpisao i predsjednik Vladimir Putin.

Humans Rights Watch smatra kako je novo zakonodavstvo represivno, dok Amnesty International smatra kako novi zakoni prijete osnovnim slobodama.

Zakon kaže da strane nevladine organizacije mogu biti proglašene nepoželjnim ako vlasti ocijene da prijete ustavnom poretku Rusije ili se smatraju prijetnjom po sigurnost i sposobnost odbrane države.

Koje organizacije su nepoželjne može ocijeniti glavni tužilac ili njegovi pomoćnici u konsultacijama s Ministarstvom vanjskih poslova Rusije.

Oni koji podržavaju donošenje ovakvog zakona kažu kako je on bio neophodan da bi se spriječilo destruktivno djelovanje pojedinih organizacija.

S druge strane, mnogi smatraju kako se novim zakonodavstvom cilja na aktiviste koji su žestoki kritičari Putina i njegovog režima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: