Svijet
0

Rusija: Pripreme za posjetu Kim Jong Ila?

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Ruske vlasti pripremaju se za moguću posjetu sjevernokorejskog lidera Kim Jong Ila, izjavio je danas lokalni zvaničnik sa ruskog Dalekog istoka.

"U toku su pripreme", rekao je zvaničnik, koji nije želio da bude imenovan zbog osjetljivosti situacije.

Zvaničnik nije želio da objavi nikakve detalje o dolasku sjevernokorejskog lidera sem da se očekuje da će Kin Džong Il doputovati na Daleki istok Rusije, koja se graniči sa Sjevernom Korejom, u oklopnom vozu.

Guverner regiona Primorje na ruskom Dalekom istoku Sergej Darkin je na novinarsko pitanje da li će u posjetu stići Kim Džong Il odgovorio da "ne može da komentariše šta predsjednici drugih zemalja planiraju".

Kremlj i rusko Ministarstvo inostranih poslova nisu željeli da objave svoj komentar i nije poznato da li će se sjevernokorejski lider sastati sa predsjednikom Dmitrijem Medvedevim.

Južnokorejski mediji javili su tokom protekle sedmice da bi se Medvedev sa Kim Jong Ilom mogao sastati u Vladivostoku na oko 130 kilometara od sjevernokorejske granice u periodu između 29. juna i 1. jula.

Sjevernokorejski lider je 2001. godine prešao 7.000 kilometara u vozu radi sastanaka sa tadašnjim ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, koji je sada na funkciji premijera. Putin se ponovo sastao sa Kim Jong Ilom 2002. godine u Vladivostoku, prijestonici regiona Primorje.