Svijet
0

Otkazan susret između Kim Jong-Ila i Medvedeva

FENA
Kim Jong-Il (Foto: AFP)
Kim Jong-Il (Foto: AFP)
Sjeverna Koreja i Rusija su otkazale planirani susret između ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-Ila koji je trebalo da se održi krajem sedmice u Vladivostoku, javila je u srijedu južnokorejska agencija Yonhap.

Pozivajući se na ruske izvore, agencija je javila da su obje strane otkazale susret jer nisu uspjele da izglade neslaganja oko više tačaka o kojim bi se razgovoralo.

Japanska agencija Kyodo se pozvala na izvore koji su za otkazivanje dali kao objašnjenje loše zdravlje sjevernokorejskog lidera.

Ruski i japanski mediji su u utorak najavili ovu posjetu, zvanično nepotvrđenu, planiranu za 30. juni ili 1. juli u Vladivostoku, na krajnjem istoku Rusije, u regiji koja graniči sa Sjevernom Korejom.

Ova bi posjeta bila prva posjeta Kim Jong -Ila Rusiji od 2002., kada se sastao s tadašnjim predsjednikom Vladimirom Putinom, također u Vladivostoku.

Sjevernokorejski lider bi trebalo da od Rusije zatraži ekonomsku pomoć, objavile su u utorak japanske novine Mainichi Shimbun.