Kim Jong II u Rusiji
0

Pjongjang traži pomoć od Moskve

SRNA
Kim Jong-Il (Foto: AFP)
Kim Jong-Il (Foto: AFP)
Lider Sjeverne Koreje Kim Jong Il doputovao je danas u prvu posjetu Rusiji nakon skoro 10 godina tokom koje će od Moskve tražiti ekonomsku pomoć.

Kim, koji će boraviti na ruskom dalekom istoku i Sibiru, sastat će se i sa ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevom.

Kim je doputovao u grad Kasan, u blizini granice između Sjeverne Koreje i Rusije a dočekali su ga guverner regiona Primorje i predstavnik Medvedeva na ruskom dalekom istoku, rekli su izvori u regionalnoj vladi.

Kako javlja južnokorejska novinska agencija Jonhap Kim će se sastati sa Medvedevom u gradu Ulan-Ude, stotine kilometara dalje na zapad u blizini Bajkalskog jezera u Sibiru.

Isti izvor navodi da će Kim boraviti u Rusiji sedam dana.

Posjeta je uslijedila nakon niza sastanaka na visokom nivou na relaciji Pjongjang, Vašington i Peking u cilju nastavka pregovora o tajnom programu nuklearnog naoružanja Sjevera.

Sjevernoj Koreji potrebna je ekonomska pomoć nakon teških poplava i ekonomskih sankcija koje su uvele SAD.
Zbog "oštrog deficita" hrane u Sjevernoj Koreji rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u petak da će Rusija uputiti 50.000 tona žita Sjevernoj Koreji do kraja septembra, a jedan kontingent već je poslat u petak.

Lider Sjeverne Koreje posljednji put je posjetio Rusiju 2002. godine kada se u Vladivostoku sastao sa tadašnjim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Rusija učestvuje u šestpartitnim razgovorima o nuklearnom programu Sjeverne Koreje, iako Kina ima veći uticaj kod Sjeverne Koreje nego Rusija.

Rusija i Sjeverna i Koreja bile su nekada politički bliske, ali su odnosi zahladnjeli a trgovinske veze naglo oslabile nakon pada SSSR-a 1991. godine.

Rusija je ranije izrazila zabrinutost oko raketnih testova Sjeverne Koreje i apelovala je na tu zemlju da poštuje obaveze u vezi sa nuklearnim programom, ali je upozorila i Južnu Koreju i SAD da ne djeluju previše agresivno protiv Sjevera.