Razgovor o nuklearnom programu
0

Kim Jong-Il stigao u Sibir

FENA
Kim Jong-Il (Foto: AFP)
Kim Jong-Il (Foto: AFP)
Sjevernokorejski vođa Kim Jong Il stigao je u utorak u Ulan-Ude, u Sibiru, gdje bi trebalo da se u srijedu susretne s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim i razgovara o sjevernokorejskom nuklearnom programu, izvjestile su ruske agencije.

Kim je stigao u svom oklopnom vozu u Ulan-Ude, u blizini Bajkalskog jezera, 5.500 kilometara od Moskve, prema ruskoj državnoj agenciji Itar Tass.

Sjevernokorejski vođa se tamo susreo sa specijalnim izaslanikom na ruskom Dalekom istoku Viktorom Ičajevim, kao i s lokalnim zvaničnicima, prije nego što je otišao na Bajkalsko jezero, javio je Itar-Tass. Kimov program se drži u najvećoj tajnosti.

Trebalo bi da Kim Jong Il posjeti selo Turka, gdje je u izgradnji jedna turistička zona, kazao je izvor na koji se poziva Itar-Tass.

Ruski lokalni zvaničnik, koji je želio ostati neimenovan, izjavio je u ponedjeljak za agenciju AFP da je Kimu ponuđena vožnja čamcem po jezeru.

Prema ovom izvoru, Kim Jong Il bi trebalo da se sastane sa svojim ruskim kolegom u srijedu u Ulan-Udeu, glavnom gradu Burijatije.