Svijet
0

Rusija prelazi na "vječno ljeto"

FENA
Poslije 30 godina od uvođenja, u nedjelju, 27. marta, u dva sata ujutro, Rusija će posljednji put pomjeriti kazaljke na satovima za jedan sat unaprijed - na "ljetno vrijeme". Uvođenje "vječnog ljeta" u Rusiji najavio je 8. februara ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

"Nećemo prelaziti na 'zimsko vrijeme', još ćemo jednom osjetiti neprijatnosti jer prelazak na 'ljetno vrijeme' uvijek znači jedan sat manje sna, ali se poslije toga neprijatnosti završavaju. Istovremeno, produžit ćemo dnevnu svjetlost. Čini mi se da bi to bilo zanimljivo i za našu zemlju i uopće korisnije", rekao je tada ruski predsjednik. Medvedev je dodao da Rusija odustaje od prakse prelaska s ljetnog na zimsko vrijeme i obrnuto i od vraćanja kazaljki od jeseni i da su ga za to više puta molili.

"Donio sam odluku o ukidanju prelaska na zimsko vrijeme, počevši od jeseni ove godine, i odgovarajući nalog sam dao vladi", rekao je predsjednik Rusije.

Po njegovim riječima, neophodnost prilagođavanja pomjeranju kazaljki povezana je i sa stresom i s obolijevanjem, a uvjeren je da će ukidanje dosadašnje prakse biti korisno.

"Realno, narušava se ljudski bioritam, to sve razdražuje, ili prespavaju, ili se bude rano i ne znaju gdje da se djenu tokom tog sata viška. Da ne spominjem nesretne krave i druge životinje koje ne razumiju pomjeranje sata i zašto muzilje dolaze u drugačije vrijeme", rekao je ruski predsjednik, prenio je Tanjug.