Ljetno računanje vremena
0

Nemojte zaboraviti pomjeriti kazaljke jedan sat unaprijed

Sarajevo-x.com
Ljetno računanje vremena počinje u nedjelju, 27. marta, u 2.00 sata, stoga ne zaboravite kazaljke na satovima pomjeriti jedan sat unaprijed.

"U skladu sa Zakonom o računanju vremena, zimsko računanje vremena završava se 27. marta ove godine, tako što će se pomjeranjem za 60 minuta unaprijed vrijeme u 02.00 sata računati kao 03.00 sata", navodi se u saopćenju Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku.

Duga hladna zima je iza nas. Stižu topliji dani, a od sutra, kada počinje ljetno računanje vremena, imat ćemo više svjetla u večernjim satima.

Ipak, prelazak na ljetno računanje vremena može imati negativan zdravstveni utjecaj, pogotovo na osobe koje pate od hroničnih bolesti.

"Većina ljudi ne osjeti nikakve zdravstvene probleme nakon prelaska na ljetno računanje vremena. Biološki sat se brzo navikne na tu promjenu i već nakon nekoliko dana čovjekov organizam se prilagodi. Međutim, prelazak na ljetno računanje vremena može imati negativan utjecaj na osobe koje pate od depresije ili imaju srčane probleme. Prema nekim istraživanjima, postoji veći rizik da te osobe izvrše samoubistvo ili dobiju srčani napd", kazao je Xiaoyong Yang, profesor na Univerzitetu Yale.

Naime, neka istraživanja su pokazala da se prva tri dana nakon prelska na ljetno računanje vremena broj srčanih udara poveća za šest do deset posto.

Prelazak na ljetnje i zimsko računanje vremena prvi put je zabilježen 1916. godine u zemljama na sjeveru Evrope, a do sada je uvedeno u oko 70 zemalja kako bi se uštedila energija.

Podsjetimo, poslije 30 godina od uvođenja, u nedjelju, 27. marta, u dva sata ujutro, Rusija će posljednji put pomjeriti kazaljke na satovima za jedan sat unaprijed - na "ljetno vrijeme". Uvođenje "vječnog ljeta" u Rusiji najavio je 8. februara ruski predsjednik Dmitrij Medvedev.

Prema njegovim riječima, neophodnost prilagođavanja pomjeranju kazaljki povezana je i sa stresom i s obolijevanjem, a uvjeren je da će ukidanje dosadašnje prakse biti korisno.