{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Medvedev ukida zimsko i ljetnje računanje vremena

F
8.2.2011. u 18:31
0
19
Medvedev ukida zimsko i ljetnje računanje vremena
0
Medvedev ukida zimsko i ljetnje računanje vremena
Foto: AP
Predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev objavio je u utorak odluku da se od jeseni ove godine ukida prelazak na zimsko i ljetnje računanje vremena i da je tim povodom dao odgovarajuće naloge ruskoj vladi.
"Donio sam odluku o ukidanju prelaska na zimsko vrijeme, počev od ove jeseni", rekao je Medvedev na sastanku s mladim naučnicima i dobitnicima nagrada za nauku i inovacije u 2010. godine.

On je naglasio da "prilagođavanje na promjenu u pomicanju kazaljki na satu prate stres i oboljevanje", dodajući da će ukidanje prelaska na zimsko i ljetnje računanje vremena nesumnjivo biti korisno.

Ruski predsjednik je do sada već najavljivao ovu inicijativu, a posebno u obraćanju Federalnoj skupštini, a Ministarstvu za industriju i trgovinu je naložio da provede cjelovitu analizu ovog problema.

Ideju o ukidanju tradicionalnog pomjeranja kazaljki podržavaju i građani Rusije. Više od polovine radno aktivnog stanovništva se izjašnjava za ukidanje prelaska sa zimskog na ljetnje računanje vremena i obrnuto, smatrajući da ova promjena negativno utiče na zdravlje i ne donosi bitniju uštedu električne energije.

"Mi smo stvarno navikli da svakog proljeća i jeseni pomičemo kazaljke i svi se zbog toga po navici bunimo, jer realno remetimo bioritam, što dovodi do razdražljivosti i svi se ili uspavaju ili bude rano, ne znajući šta će sa sobom u tom satu viška. Da ne govorim o nesrećnim kravama i drugim životinjama, koje ne shvataju prelazak na drugo vrijeme i zašto muzilje dolaze ranije ili kasnije", rekao je Medvedev.

Pomoćnik predsjednika Arkadij Dvorkovič je objasnio da je motivacija za ovakvu odluku u tome što ukidanje prelaska na zimsko vrijeme donosi povećanje broja svijetlih sati tokom godine od sedam do 17 posto, u zavisnosti od regije.

Eksperti ukazuju da će se pri tom smanjiti šteta po zdravlje vezana za stalni prelazak s jednog na drugi vremenski režim.

"Više nećemo prelaziti na zimsko vrijeme. Još samo jednom ćemo doživjeti stres koji donosi prelazak na ljetnje vreme, s obzirom na to da tako skraćujemo san za jedan sat, ali poslije toga neprijatnosti više neće biti. U isto vrijeme imaćemo produžen svijetli dio dana", najavio je Medvedev.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: