Svijet
14

Rusija predala alternativni nacrt rezolucije o BiH

FENA
Vijeće sigurnosti UN-a (Foto: EPA)
Vijeće sigurnosti UN-a (Foto: EPA)
Rusija je predala Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda alternativni nacrt rezolucije o BiH, kao protutežu britanskom dokumentu koji se predlaže za usvajanje povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, prenosi Tanjug pisanje ruskih novinskih agencija.

"Ovaj nacrt smatramo uravnoteženijim i orijentiranim na pomirenje strana, a ne na stvaranje dodatnih linija podjela u BiH", izjavio je glasnogovornik ruske misije pri UN-u Aleksej Zajcev.

Nije želio govori o glavnim odredbama dokumenta koji je predložila Rusija, dodajući da je to u ovom trenutku "nesvrsishodno".

Ta agencija podsjeća kako Velika Britanija planira svoj nacrt rezolucije dati na glasanje 7. jula, četiri dana prije obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

U britanskom dokumentu ubistvo 8 000 bosanskih muslimana u Srebrenici 1995. godine kvalificira se kao genocid, a iz uvida u nacrt, srpski mediji izračunali su da se riječ "genocid" upotrebljava 35 puta u tekstu, dok se "pomirenje" spominje samo tri puta, prenijela je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.

Agencije podsjećaju da je sredinom juna predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao kako se namjerava obratiti Rusiji s molbom da uloži veto na rezoluciju o Srebrenici, a da je šef ruske diplomacije Sergej Lavrov ranije rekao da će rezolucija koja se promovira u Vijeću sigurnosti isprovocirati dodatna međuetnička trvenja na Balkanu.

Poslije susreta s Dodikom u Sankt-Peterburgu 19. juna, Lavrov je rekao da je britanski nacrt rezolucije zasnovan na "apsolutno antisrpskom ključu" i "pogrešno tumači, čak i na pravnom planu, sve što se desilo i što je već ocjenjivano u Vijeću sigurnosti UN-a.

Ruske agencije navode da je u ratu u BiH između 1992. i 1995. godine život izgubilo približno 100 000 ljudi, da su za najtragičniji moment konflikta priznati događaji u Srebrenici i da je najviša sudska instanca UN - Međunarodni sud pravde 2007. priznao masovno ubojstvo Bošnjaka kao genocid.