{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija: Porodice terorista morat će plaćati svu štetu

4.11.2013. u 10:14
0
53
Rusija: Porodice terorista morat će plaćati svu štetu
0
Rusija: Porodice terorista morat će plaćati svu štetu
Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji prisiljava porodice terorista da plate za štetu prouzrokovanu njihovim djelima. Također, pojačao je i kazne za pokretanje, finansiranje ili učestvovanje u militantnim ili terorističkim grupama.
Po novom zakonu, svaka šteta, uključujući i moralnu, mora biti nadoknađena na račun osobe koja je počinila teroristički čin, ili njene porodice i bliskih osoba.

Termin "bliske osobe" odnosi se na osobe čiji su život, zdravlje i blagostanje važni za teroriste, usljed bliskih ličnih veza s njima.

Zakon ukazuje na to da postoje "dovoljni razlozi“ za vjerovanje da su ove osobe primale novac i druge vrijednosti kao rezultat terorističkih djelovanja te da su ostvarile prihod od tih vrijednosti.

Stvara se poseban pravni mehanizam pomoću kojeg će se utvrditi zakonitost imovine porodica terorista. Ukoliko porodice i bliski saradnici osumnjičenih militanata ne dostave dokumente kojima dokazuju svoje zakonito vlasništvo, vlasti će im ga oduzeti.

Trenutno je ograničeno djelovanje ovog zakona, a može se implementirati bez obzira na udaljenost zločina.

Maksimalna kazna za učestvovanje u terorističkim treninzima, kao i njihovoj mreži, iznosi 10 godina zatvora i globu u vrijednosti od 15.700 dolara. Pojedinci osuđeni za organiziranje terorističke mreže mogu dobiti i 20 godina zatvora te globu u vrijednosti od 30.800 dolara.

Kazne su pooštrene i za pokretanje, vođenje i finansiranje militantnih grupa, sa maksimalnom zatvorskom kaznom do 10 godina, a za samo učestvovanje može se dobiti i do šest godina zatvora.

Formira se posebno federalno tijelo koje će koordinirati akcije antiterorističkih struktura u zemlji. Djelovat će na svim nivoima, a njihova odluka je konačna.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: