BiH
13

FBiH: Akteri nereda neće moći na sportske priredbe bar tri mjeseca

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Vlada FBiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru po skraćenom postupku uputila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona FBiH.

Osnovni razlozi jesu unapređenje kvaliteta zakonskog teksta u odnosu na sve raširenija društveno opasna ponašanja, kao što su kaznena djela učinjena iz mržnje, navođenje na prostituciju, trgovina ljudima te izazivanje i učestvovanje u neredima na sportskim takmičenjima.

Definirano je kako je zločin iz mržnje svako kazneno djelo učinjeno zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog porijekla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe. Takvo postupanje uzima se kao otežavajuća okolnost ako ovim zakonom nije izričito propisano teže kažnjavanje. Uvedena je i odredba o zabrani pristupa sportskim takmičenjima koja se može izreći izazivačima ili sudionicima u neredima na sportskim takmičenjima. Ta mjera ne može biti kraća od tri mjeseca niti duža od pet godina od pravovaljanosti sudbene odluke, s tim što se u to ne računa vrijeme izvršenja kazne zatvora, koja može biti izrečena u istom vremenskom rasponu.

Kazna zatvora od šest mjeseci do pet godina predviđena je za onoga ko radi zarade ili druge koristi navodi, potiče ili namamljuje drugog na pružanje seksualnih usluga ili na drugi način omogući njegovu predaju drugome radi pružanja seksualnih usluga, te na bilo koji način učestvuje u organiziranju ili vođenju pružanja seksualnih usluga.

Ko vrbuje, navodi, preveze, preda, sakrije ili primi osobu koja nije navršila 18 godina života u svrhu iskorištavanja prostitucijom ili drugim oblikom seksualnog iskorištavanja, prisilnim radom ili uslugama, ropstvom ili njemu sličnim odnosom, služenjem, odstranjivanjem dijelova ljudskog tijela ili kakvim drugim iskorištavanjem, bit će kažnjen s najmanje deset godina zatvora. Kazna do pet godina zatvora čeka one koji krivotvore, pribave ili izdaju putnu ili osobnu ispravu ili koriste, zadržavaju, oduzimaju, mijenjaju, oštećuju, uništavaju te isprave druge osobe u svrhu omogućavanja trgovine ljudima.

Izmjenama Kaznenog zakona propisuju se oštrije kazne, odnosno povećava donji minimum za niz kaznenih djela, poput nasilničkog ponašanja, nedozvoljenog držanja oružja, razbojništva, teške krađe... Naprimjer, umjesto sadašnje propisane minimalne kazne za određeno kazneno djelo od jedne godine, predlaže se minimum od tri godine. Na taj način se odgovara na potpuno opravdane zahtjeve građana za strožijim kažnjavanjem tzv. nasilničkih kaznenih djela, saopćeno je iz Vlade FBiH.