BiH
49

Djela iz mržnje i neredi na sportskim takmičenjima i dalje neće biti krivično kažnjivi

FENA
Jasenko Selimović (Foto: Klix.ba)
Jasenko Selimović (Foto: Klix.ba)
Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona Federacije BiH, čiji je predlagač Klub SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, razmatran je danas pred Domom naroda Parlamenta Federacije BiH, ali prijedlog zakona nije prošao.

Prijedlog zakona je sadržavao uvođenje novih kaznenih dijela u Krivični zakon, a to su krivična djela učinjena iz mržnje, krivična djela navođenja na prostituciju, krivična djela trgovine ljudima i krivična djela sudjelovanja u neredima na sportskim takmičenjima.

Šef kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Jasenko Selimović izjavio je za Fenu da je neprihvatljivo i skandalozno da su delegati u Domu naroda Parlamenta FBiH, prije svega iz HDZ-a i SDA, glasali protiv uvođenja ovih kaznenih odredbi u Krivični zakon FBiH, gdje bi se sankcionisala djela učinjena iz mržnje te bi se prvi put u Krivičnom zakonu FBiH sankcionisali i neredi na sportskim takmičenjima.

"U modernim demokratskim društvima ova djela su sastavni dio krivičnog zakona, a jasno je da oni koji su glasali protiv njega nemaju interes da ovo postane uređeno društvo gdje će se ovakve pojave kazniti i sankcionisati na pravi način", objasnio je Selimović.

Dodao je da je obaveza i poslanika i delegata da omoguće normalno funkcionisanje kaznenog sistema u FBiH te da bi izmjenom ovog zakona i ova krivična djela bi bila kažnjiva.

"Mi kao klub i kao politička partija nemamo namjeru odustati od ovog zakona i ponovo ćemo ga poslati u parlamentarnu proceduru. Tokom sutrašnjeg dana planiramo sazvati pres- konferenciju", najavio je Selimović.