BiH
4

Poslanici raspravljali o izmjeni Zakona o krivičnom postupku

FENA
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Poslanici Predstavničkog doma PSBiH obavili su raspravu o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o implementaciji Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje, gomilanja i upotrebe hemijskog oružja i njegovom uništavanju.

Ovaj prijedlog razmatran je u drugom čitanju, a usvajanjem zakona bile bi eliminirane brojne nejasnoće, praznine i neusaglašenosti određenih zakonskih rješenja s odredbama Konvecije koje su uočene prilikom praktične primjene postojećeg Zakona.

Poslanici su otvorili raspravu o izmjeni Zakona o krivičnom postupku BiH čiji je cilj usklađivanje zakona s odlukama Ustavnog suda BiH u dijelu koji definira određivanje obaveznog pritvora nakon izricanja prvostepene presude duže od pet godina.

Zastupnik Stranke za BiH Beriz Belkić sugerirao je predlagaču, Ministarstvu pravde, da kad se radi o zakonima iz oblasti pravosuđa pribavlja mišljenje VSTV-a.

"Očigledno je da se ne traži to mišljenje, a što je propisano Zakonom o VSTV-u", kazao je.

Slavko Jovičić (SNSD) istakao da je se predloženom izmjenom ulazi u proceduru koja će dozvoliti pretjerani individualizam sudijama, a koja će im dati mogućnost da nakon izricanja kazne, naprimjer, od osam godina sam odlučuje da li će osuđeni odmah u pritvor ili ne.

"Ova odredba je potpuno nejasna i proizvest će anarhiju gdje ćemo svakom ostaviti mogućnost da po simpatijama određuje ko će u zatvor, a ko ne", rekao je Jovičić.

Ustavnopravna komisija je jednoglasno podržala ovaj zakon, a u prvom čitanju nije bilo predloženih amandmana.

Obavljena je i rasprava o Prijedlogu zakona o izmjeni i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH.