BiH
17

Završena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Sa današnje sjednice (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Sa današnje sjednice (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba) (Foto: F. K./Klix.ba)
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici usvojio Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o postupku indirektnog oporezivanja, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona s ciljem stvaranja povoljnijih uvjeta za poslovanje privrednih subjekata i izmirivanja obaveza po osnovu indirektnih poreza.

Izmjenama Zakona stope zatezne kamate na neizmirene obaveze po osnovu indirektnih poreza smanjuju se na dnevnom osnovu s dosadašnjih 0,06 posto na 0,04 posto te se istovremeno smanjuje iznos naknadnog tereta prinude s 10 posto od dužnog iznosa na 5 posto od dužnog iznosa, čime se žele rasteretiti privrednici i stimulirati njihov rad.

Izmjenama Zakona predloženo je da se javno, odnosno u sredstvima javnog informiranja, mogu objaviti podaci o poreskim dužnicima i njihovom dugu jer se više neće smatrati posebno povjerljivim podatak o dospjelom, a neplaćenom dugu obveznika indirektnih poreza ako se dostavlja sredstvima javnog informiranja ili objavljuje na internetskoj stranici, izostavljajući identifikacioni broj za pravno lice i jedinstveni matični broj za fizičko lice.

Na ovaj se način želi povećati stepen odgovornosti obveznika indirektnih poreza i istodobno utjecati na jačanje poreske discipline.

Usvojen je i Prijedlog zakona o odgovornosti za nuklearnu štetu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Predloženim zakonom se uređuju pitanja građanske odgovornosti za nuklearnu štetu nastalu od upotrebe nuklearne energije u mirovne svrhe, gdje god da je ta šteta pretrpljena, kao i druga značajna pitanja u vezi s ovom odgovornošću.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH odlučio je da će Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač Klub poslanika SDS-a, razmatrati u redovnoj proceduri. Naime, nije prihvaćen zahtjev predlagača da on bude razmatran po hitnom postupku.

Poslanici su usvojili i Prijedlog zakona o programu zaštite svjedoka u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

U prvom čitanju su usvojeni Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, koji je predložila poslanica Nermina Zaimović-Uzunović, kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Poslanici su se danas izjašnjavali i o negativnom Mišljenju Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH. Zbog nepostojanja entitetske većine, negativno mišljenje Komisije upućeno je Kolegiju na usaglašavanje.

Usvojen je Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2012. godinu, dok je Godišnji finansijski izvještaj Fonda za reformu javne uprave za 2012. godinu, zbog nepostojanja entitetske većine, upućen Kolegiju na usaglašavanje.

Poslanici nisu prihvatili dva zaključka koja su u vezi s Informacijom o kršenju Ustava BiH u Republici Srpskoj u pogledu prava na nacionalnu grupu predmeta u školama Konjević-Polju i drugim školama, predložili poslanici iz Kluba SDA, koji su i predlagači ove tačke dnevnog reda.

U vezi s ovom tačkom usvojen je zaključak koji je predložio poslanik Mato Franjičević da Vijeće ministara BiH zatraži od ustavno mjerodavnih tijela informacije o kršenju ljudskih prava u oblasti obrazovanja i proslijedi ih PSBiH radi razmatranja.

Predstavnički dom je prihvatio prijedlog zaključka o produženju mandata Istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje zakonitosti postupanja nadležnih državnih organa u slučaju privođenja i zadržavanja Šemsudina Mehmedovića, poslanika u Predstavničkom domu, te dao saglasnost za ratifikaciju Ugovora između BiH i Republike Hrvatske o graničnim prijelazima.