BiH
7

Nije usvojen Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici podržao negativno mišljenje Ustavnopravne komisije tog doma o Prijedlogu zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, što znači da predloženi zakon nije usvojen.

Vijeće ministara BiH je većinom glasova utvrdilo prijedlog ovog zakona kojim je bio određen podjednak broj neradnih dana, po pet dana tokom godine, za obilježavanje definiranih vjerskih praznika za pripadnike Islamske zajednice, te pravoslavne, katoličke i judaističke vjere, kao i za pripadnike ostalih vjera u BiH.

Poslanici su podržali i negativno mišljenje Ustavnopravne komisije o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku, zakon, tako da ni ovaj zakonski prijedlog nije "prošao“.

Na ovaj način okončana je procedura u vezi s ovim zakonom, kako bi mogao biti razmatran prijedlog zakona koji je dostavilo Vijeće ministara BiH, a koji je sveobuhvatniji.

Usvojen je Godišnji finansijski izvještaj Fonda za reformu javne uprave za 2012. godinu.

Predstavnički dom nije podržao prijedlog zaključaka poslanika iz Kluba SDA povodom rasprave o Informaciji o kršenju Ustava BiH u Republici Srpskoj u pogledu prava na nacionalnu grupu predmeta u školama u Konjević-Polju i drugim školama, čiji su predlagači poslanici iz Kluba SDA.

Predloženi zaključci, koji nisu dobili potrebnu većinu glasova poslanika iz RS-a, predviđali su da se zaduži Vijeće ministara BiH „da bez odgađanja preduzme mjere kako bi se spriječilo dalje kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, Ustava BiH i Okvirnog zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju u BiH, u pogledu prava djece u osnovnim školama u RS-u (u Konjević- Polju i drugim) na nacionalnu grupu predmeta i drugih prava“.

Poslanici su usvojili Izvještaj o radu Ministarstva odbrane BiH za 2012. godinu, s Mišljenjem Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH i zaključcima sadržanim u tom mišljenju.