BiH
0

Majkić: Nemoguće je donijeti zakon koji će objediniti državne i vjerske praznike

SRNA
Dušanka Majkić (Foto: Klix.ba)
Dušanka Majkić (Foto: Klix.ba)
Poslanik HDZ-a BiH Niko Lozančić pozvao je poslanike Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da danas podrže Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH.

Lozančić je rekao da su sve vjerske zajednice u BiH kroz Međuregijsko vijeće dale vrlo pozitivne ocjene o ovom zakonu u dosadašnjim konsultacijama. "Ovaj zakon podrazumijeva i provođenje sporazuma koje BiH ima sa Srpskom pravoslavom crkvom i Vatikanom", naglasio je on.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Šefik DŽaferović podsjetio je da je komisija dala negativno mišljenje za prinicipe ovog zakona.

"Zakonom o praznicima BiH treba da se uredi i pitanje vjerskih praznika. To je uvijek bila praksa u BiH. Drugo je to što sada nemamo parlamentarnu većinu da i sada u periodu nakon rata usvojimo takvo rješenje. Vjerske praznike ne treba u zakonu tretirati razdvojeno od državnih", smatra DŽaferović.

Dušanka Majkić iz SNSD-a istakla je da jedino Federacija BiH nije donijela zakon o praznicima i da koristi stari zakon iz vremena SFRJ, dok Republika Srpska i Brčko distrikt imaju navedene zakone.

"Nemoguće je da donesemo zakon koji će objediniti i državne i vjerske praznike. Nažalost, proći će još dugo vremena dok se u BiH omogući da svaki narod pokaže šta zaista želi i da se to može ostvariti", navela je Majkićeva.

Pomoćnik ministra civilnih poslova BiH Damir Dizdarević rekao je da je ovo ministarstvo obavilo konsultacije tokom izrade zakona sa resornim entitetskim ministarstvima, a poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić ocijenio je da jedinstveno treba riješiti pitanje državnih i vjerskih praznika na nivou BiH.

Prema Prijedlogu zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH, najznačajniji praznici naroda i građana BiH bili bi proglašeni neradnim danima.

Za raspravu o godišnjem finansijskom izvještaju Fonda za reformu javne uprave za 2012. godinu nije bilo prijavljenih poslanika.

Konstatovano je da Kolegijum Predstavničkog doma nije postigao saglasnost o godišnjem izvještaju Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2012, te će se poslanici danas izjasniti o izvještaju u drugom krugu glasanja.