BiH
0

Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika vraćen na doradu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ustavnopravna komisija Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je danas razmatrala Prijedlog zakona o neradnim danima u vrijeme vjerskih praznika u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH, ali je izjašnjavanje o njegovoj usaglašenosti s Ustavom te o principima predloženog zakona ostavila za narednu sjednicu.

Zaključeno je da obrađivač zakona do tada razmotri pitanje ustavnog osnova za predlaganje ovog zakona.

"Vratili smo predlagaču, odnosno nadležnom ministarstvu, da razmotri i doradi pitanje ustavnog osnova, pa ćemo se na sljedećoj sjednici baviti tim pitanjem", kazao je novinarima predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda Krstan Simić.

Član Komisije Halid Genjac je kazao novinarima da su ocijenili da je u preambuli zakona navedeno nekoliko članova ili dijelova Ustava koji očigledno nisu baš "sretno odabrani“ ustavni osnov za zakon.

Ustavnopravna komisija je utvrdila postojanje ustavnog osnova te podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH je utvrdilo prijedlog ovog zakona radi harmonizacije krivičnog zakonodavstva BiH s međunarodnim pravom i legislativom Evropske unije.

Između ostalog, prijedlogom zakona želi se izvršiti i razgraničenje nadležnosti za pojedina krivična djela koja su sadržana u Krivičnom zakonu BiH te u krivičnim zakonima entiteta i Brčko Distrikta radi otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između policijskih i pravosudnih tijela entiteta, Brčko Distrikta i BiH.

Izmjenama zakona, između ostalog, predviđene su strože kazne za krivična djela trgovine ljudima te se organizirana međunarodna trgovina ljudima propisuje kao posebno krivično djelo.

Ustavnopravna komisija utvrdila je postojanje ustavnog osnova za Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, te primila k znanju Godišnji izvještaj za 2012. godinu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.