{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija pod pritiskom kako bi se zaštitila antarktička divljina

16.10.2013. u 10:12
0
2
Rusija pod pritiskom kako bi se zaštitila antarktička divljina
0
Rusija pod pritiskom kako bi se zaštitila antarktička divljina
Australija, Novi Zeland, SAD te Evropska unija vrše pritisak na Rusiju za brzi sproazum o stvaranju morskih skloništa na Antarktiku.
Komisija za očuvanje morskih živih resursa na Antarktiku (CCAMLR), koja obuhvata 24 nacije i EU, sastat će se naredne sedmice u Australiji, a Rusija je ključna u zaštiti velikih površina antarktičke divljine.

Na specijalnom samitu CCAMLR u Njemačkoj, u julu ove godine, Moskva je po drugi put blokirala plan za stvaranje okeanskih skloništa na Antarktiku, a ministri brojnih zemalja učesnica pozvali su na novo okupljanje.

"Australija, EU, Novi Zeland i SAD pozvale su na stvaranje zaštićenih morskih oblasti (MPA) u Južnom okeanu, Rossovom moru i istočnom Antarktiku. Osnivanje takvih oblasti izražava viziju svih nacija sa Svjetskog samita o održivom razvoju u Johannesburgu, 2002. godine, te sa konferencije Rio+20, iz 2012.", saopćili su.

CCAMLR je 31 godinu star savez s ciljem nadzora očuvanja i održive eksploatacije Južnog okeana. Na sastanku u Bremerhavenu, Rusija je dovela u pitanje zakonska prava saveza nad Južnim okeanom te tvrdila kako su planirana ograničenja ribolova suviše ograničavajuća. Ostale zemlje su podržale prijedloge o ograničenju.

Jedna od od planiranih zaštićenih oblasti nalazi se između Novog Zelanda i SAD-a, a pokriva površinu od 1,6 miliona kvadratnih kilometara u Rossovom moru. Druge, podržane od Australije i EU, zaštitile bi 1,9 kvadratnih kilometara obalnog područja istočnog Antarktika na strani Indijskog okeana.

Zaštita oblasti, bogatih jedinstvenim vrstama, više bi nego uduplala površinu zaštićenih područja svjetskog okeana. U vodama oko Antarktika živi oko 16 hiljada poznatih vrsta, uključujući kitove, tuljane, albatrose, pingvine te jedinstvene vrste ribe.

Rossovo more i istočni Antarktik su oblasti poznate po nevjerovatnom ekološkom i naučnom značaju.

"Prijedlozi o zaštićenim područjima bazirani su na najboljim dostupnim naučnim istraživanjima, a pružit će jedinstvenu laboratoriju za morska istraživanja te trajnu dobrobit za očuvanje okeana i održivo korištenje njegovih resursa“, saopćili su ministri zemalja članica saveza.

Sastanak CCAMLR održat će se 23. oktobra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: