{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusija pod pritiskom kako bi se zaštitila antarktička divljina

16.10.2013. u 10:12
0
2
Rusija pod pritiskom kako bi se zaštitila antarktička divljina
0
Rusija pod pritiskom kako bi se zaštitila antarktička divljina
Australija, Novi Zeland, SAD te Evropska unija vrše pritisak na Rusiju za brzi sproazum o stvaranju morskih skloništa na Antarktiku.
Komisija za očuvanje morskih živih resursa na Antarktiku (CCAMLR), koja obuhvata 24 nacije i EU, sastat će se naredne sedmice u Australiji, a Rusija je ključna u zaštiti velikih površina antarktičke divljine.

Na specijalnom samitu CCAMLR u Njemačkoj, u julu ove godine, Moskva je po drugi put blokirala plan za stvaranje okeanskih skloništa na Antarktiku, a ministri brojnih zemalja učesnica pozvali su na novo okupljanje.

"Australija, EU, Novi Zeland i SAD pozvale su na stvaranje zaštićenih morskih oblasti (MPA) u Južnom okeanu, Rossovom moru i istočnom Antarktiku. Osnivanje takvih oblasti izražava viziju svih nacija sa Svjetskog samita o održivom razvoju u Johannesburgu, 2002. godine, te sa konferencije Rio+20, iz 2012.", saopćili su.

CCAMLR je 31 godinu star savez s ciljem nadzora očuvanja i održive eksploatacije Južnog okeana. Na sastanku u Bremerhavenu, Rusija je dovela u pitanje zakonska prava saveza nad Južnim okeanom te tvrdila kako su planirana ograničenja ribolova suviše ograničavajuća. Ostale zemlje su podržale prijedloge o ograničenju.

Jedna od od planiranih zaštićenih oblasti nalazi se između Novog Zelanda i SAD-a, a pokriva površinu od 1,6 miliona kvadratnih kilometara u Rossovom moru. Druge, podržane od Australije i EU, zaštitile bi 1,9 kvadratnih kilometara obalnog područja istočnog Antarktika na strani Indijskog okeana.

Zaštita oblasti, bogatih jedinstvenim vrstama, više bi nego uduplala površinu zaštićenih područja svjetskog okeana. U vodama oko Antarktika živi oko 16 hiljada poznatih vrsta, uključujući kitove, tuljane, albatrose, pingvine te jedinstvene vrste ribe.

Rossovo more i istočni Antarktik su oblasti poznate po nevjerovatnom ekološkom i naučnom značaju.

"Prijedlozi o zaštićenim područjima bazirani su na najboljim dostupnim naučnim istraživanjima, a pružit će jedinstvenu laboratoriju za morska istraživanja te trajnu dobrobit za očuvanje okeana i održivo korištenje njegovih resursa“, saopćili su ministri zemalja članica saveza.

Sastanak CCAMLR održat će se 23. oktobra.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: