Svijet
37

Rusija objavila snimak: Naš avion nije ušao u turski vazdušni prostor

Klix.ba
Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je videosnimak koji dokazuje da ruski borbeni avion, koji su oborili turski avioni u Siriji, nikada nije napustio sirijski vazdušni prostor.

Turska je napad na ruski avion opravdala tvrdeći da je ruska letjelica ušla u njen vazdušni prostor u trajanju od 17 sekundi, navodi su pismu turskog ambasadora Vijeću sigurnosti UN-a.

Međutim, prema podacima ruskog Ministarstva odbrane, ruski "Su-24" nikad nije ušao u vazdušni prostor Turske i avion je napadnut tokom izvođenja legitimnih manevara iznad Sirije. Također, Rusi navode da njihovi uređaji za praćenje nisu zabilježili ni navodnih 10 upozorenja koje je turska vojska uputila pilotima ruskog aviona.

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimak radarske kontrole, prema kojem njihova letjelica nije ušla u turski zračni prostor, nego da su turske F-16 letjelice ušle u sirijsko nebo.

S druge strane Turska je također objavila svoju verziju radarskih zabilješki, na kojima se vide mjesta gdje su ruske letjelice prešle tursku granicu. Autentičnost ovih snimaka potvrdio je i Pentagon.

Na radarskoj snimci se vidi da je ruska letjelica na dva mjesta prešla granicu između Turske i Sirije
Na radarskoj snimci se vidi da je ruska letjelica na dva mjesta prešla granicu između Turske i Sirije

Putin je nakon je izjavio kako je "Turska zabila Rusiji nož u leđa", te kako će ovaj incident imati "ozbiljne posljedice". S druge strane zvanična Ankara je izjavila kako niko ne može zabraniti Turskoj da se brani.