Izvještaj TI-ja
0

Rusija i dalje među najkorumpiranijim zemljama na svijetu

FENA
Moskva
Moskva
Rusija je još uvijek među najkorumpiranijim zemljama na svijetu i samo buđenje civilnog društva može poboljšati situaciju, izjavila je u srijedu direktorica ruskog ogranka Transparency Internationala (TI,) komentirajući godišnji izvještaj ove nevladine organizacije.

Rusija zauzima 133. mjesto na listi od 174 zemlje, ispred Hondurasa, i "još uvijek je u posljednoj trećini liste", izjavila je Elena Panfilova, direktorica TI-Rusija na konferenciji za štampu u Moskvi.

Indeks percepcije korupcije koji se od ove godine mjeri od 100, za državu koja je "čista" do 0, za državu koja se smatra "korumpiranom", sada je 28 za Rusiju, navodi se u izvještaju.

Samo buđenje civilnog društva može promijeniti situaciju, smatra Panfilova.

"Već 18 mjeseci, interes civilnog društva je znatno porastao na svim nivoima i deset puta više osoba žele da nam se pridruže kao volonteri", izjavila je Panfilova.

Ruska vlast "ne može više ignorirati korupciju", zaključila je direktorica TI-Rusija, komentirajući niz nedavnih korupcijskih skandala.

Početkom novembra, skandal koji je izbio nakon pronevjere četiri milijarde rublji (100 miliona eura), prilikom prodaje javnih dobar,a doveo je do smjene ministra odbrane Anatolija Serdjukova.

Druge afere zbog pronevjerenih milijardi rublji, odnose se na svemirski sektor i ogromne infrastrukturne poslove realizirane u regionu Vladivostoka.