"Maksimalna demokratija"
48

Zvaničnik Kremlja: Rusija je slobodnija od Amerike

SRNA
Vjačeslav Volodin
Vjačeslav Volodin
Rusija je po političkim slobodama bez premca u svijetu, rekao je zvaničnik Kremlja Vjačeslav Volodin, zadužen za unutrašnju politiku.

"Naša demokratija nije samo maksimalna – ovako nešto nikad nije moglo, niti može da se nađe u drugim zemljama", rekao je Volodin, prvi zamjenik šefa administracije Kremlja, prenijela je agencija RIA Novosti.

"Samo pogledajte zemlje koje su primjer demokratije, kao što su naprimjer SAD, one nemaju takve slobode", rekao je on na skupu viših zvaničnika i pomoćnika predsjednika Vladimira Putina u Moskvi.

On je napomenuo da u SAD ne postoje direktni predsjednički izbori niti multipartijski sistem. Volodin je podsjetio da američkim političkim sistemom dominiraju dvije stranke, dok ih u Rusiji sada ima 32.

Ipak, čini se da se Volodin pozivao na pogrešne podatke, jer je Ministarstvo pravde objavilo 47 registrovanih partija na svom web sajtu.

Rusija je na 117. od 167 zemalja na indeksu demokratije 2011. godine koji je uradila Ekonomska obavještajna jedinica / Economist Intelligence Unit /, sa sjedištem u Londonu, što je svrstava u zemlju sa "autoritarnim režimom".

Na ovoj listi SAD su zauzele 18. mjesto i one su na dnu zemalja u kojima vlada "puna demokratija".