{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


BiH napredovala, ali i dalje ispod evropskog prosjeka

5.12.2012. u 11:59
9
15
BiH napredovala, ali i dalje ispod evropskog prosjeka
9
BiH napredovala, ali i dalje ispod evropskog prosjeka
Bosna i Hercegovina je napravila veliki napredak u borbi protiv korupcije, ako je suditi prema ovogodišnjem globalnom indeksu percepcije korupcije (CPI) Transparency Internationala. Na listi od 176 zemalja 72. mjesto dijelimo s Italijom i afričkom republikom Sao Tome i Principe. Na skali od 0 do 100 imamo ocjenu 42.
Uzme li se u obzir da smo na prošlogodišnjoj listi bili od 91. do 94. mjesta, evidentno je da je napravljen pomak. Ipak, i dalje smo ispod prosjeka evropskih zemalja.

Zemlje s najmanje korupcije, prema istraživanju Transparency Internationala, su Novi Zeland, Danska i Finska, dok su Afganistan, Sjeverna Koreja i Somalija na samom dnu liste.

Među prvih deset našle su se i Australija, Švicarska, Kanada i Švedska, dok Sjedinjene Američke Države zauzimaju 19. poziciju. Japan je 17., Njemačka 13., a Rusija je još jednom podbacila i nalazi se na 133. mjestu. Revolucija nazvana Arapsko proljeće u Egiptu i zemljama Bliskog istoka nije donijela veće iskorjenjivanje korupcije, što je također zabrinjavajuće. Grčka, zemlja koja grca u dugovima, sa prošlogodišnjeg 80. pala je na 94. mjesto.

Dvije trećine zemalja imaju ocjenu ispod 50, što znači da u njima i dalje ima mnogo slučajeva korupcije.

U zemljama regije Slovenija je najbolje rangirana, na 37. mjestu, a najlošije je prošla Albanija na 113. Hrvatska je 62., Makedonija 69., Srbija 80., a Kosovo je na 105. poziciji.

"BiH mora da se suoči s političkom korupcijom na najvišim nivoima, netransparentnim upravljanjem i zloupotrebama javnih sredstava kroz sporne subvencije i javne nabavke, kao i korupcijom u javnom sektoru, kako bi napredovala na CPI listi", saopćeno je iz Transparency Internationala BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: