Borba protiv korupcije
9

BiH napredovala, ali i dalje ispod evropskog prosjeka

Klix.ba
Bosna i Hercegovina je napravila veliki napredak u borbi protiv korupcije, ako je suditi prema ovogodišnjem globalnom indeksu percepcije korupcije (CPI) Transparency Internationala. Na listi od 176 zemalja 72. mjesto dijelimo s Italijom i afričkom republikom Sao Tome i Principe. Na skali od 0 do 100 imamo ocjenu 42.

Uzme li se u obzir da smo na prošlogodišnjoj listi bili od 91. do 94. mjesta, evidentno je da je napravljen pomak. Ipak, i dalje smo ispod prosjeka evropskih zemalja.

Zemlje s najmanje korupcije, prema istraživanju Transparency Internationala, su Novi Zeland, Danska i Finska, dok su Afganistan, Sjeverna Koreja i Somalija na samom dnu liste.

Među prvih deset našle su se i Australija, Švicarska, Kanada i Švedska, dok Sjedinjene Američke Države zauzimaju 19. poziciju. Japan je 17., Njemačka 13., a Rusija je još jednom podbacila i nalazi se na 133. mjestu. Revolucija nazvana Arapsko proljeće u Egiptu i zemljama Bliskog istoka nije donijela veće iskorjenjivanje korupcije, što je također zabrinjavajuće. Grčka, zemlja koja grca u dugovima, sa prošlogodišnjeg 80. pala je na 94. mjesto.

Dvije trećine zemalja imaju ocjenu ispod 50, što znači da u njima i dalje ima mnogo slučajeva korupcije.

U zemljama regije Slovenija je najbolje rangirana, na 37. mjestu, a najlošije je prošla Albanija na 113. Hrvatska je 62., Makedonija 69., Srbija 80., a Kosovo je na 105. poziciji.

"BiH mora da se suoči s političkom korupcijom na najvišim nivoima, netransparentnim upravljanjem i zloupotrebama javnih sredstava kroz sporne subvencije i javne nabavke, kao i korupcijom u javnom sektoru, kako bi napredovala na CPI listi", saopćeno je iz Transparency Internationala BiH.