|

Korumpiranim pojedincima treba oduzimati imovinu stečenu na taj način

Korumpiranim pojedincima treba oduzimati imovinu stečenu na taj način
0
Piše: E. G.
7.12.2012. u 13:28
31
komentara
0

dijeljenja
1/10 Mladen Ćavar (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
2/10 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/10 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
4/10 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/10 Renzo Daviddi (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
6/10 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/10 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/10 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/10 Emir Đikić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
10/10 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Bosna i Hercegovina je još uvijek zemlja u kojoj je problem korupcije izuzetno uzražen. Transparency International je objavio Indeks percepcije korupcije (CPI) za 2012. godinu, prema kojem se Bosna i Hercegovina nalazi na 72. mjestu na listi, koje dijeli sa Italijom, na listi od 176 zemalja. Italija i BiH imaju ocjenu 42 na skali od 0 do 100.
Korupcija je problem koji je još uvijek izražen širom svijeta. Povodom 9. decembra - Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, Transparency International BiH je iznio podatke o nivou korupcije u našoj zemlji, kao i analizu rada zakonodavne i izvršne vlasti u ovom pogledu te efikasnosti borbe institucija protiv korupcije.

Emir Đikić, predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH kazao je kako se nada da će TI i Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH (APIK) u narednim godina mnogo toga zajedno uraditi na borbi protiv korupcije.

TI je prezentirao i Studiju sistema nacionalnog integriteta u BiH 2013. na konferenciji povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

"Nadamo se da će iduće godine rezultati biti bolji i da će vlasti uraditi ono što je potrebno da bi se napokon krenulo što bržim koracima ka Evropskoj uniji, a ne da zaostajemo i kaskamo za regijom. Trenutno smo jedino mi i Kosovo ostali kao potencijalni kandidati, a 2002. smo išli naprijed, posebno u ovom području borbe protiv korupcije", kazao je Đikić.

Zamjenik ministra sigurnosti Mladen Ćavar kazao je da BiH kao zemlja ne može biti zadovoljna kako je rangirana prema CPI-u.

"Slaba je utjeha, naprimjer, to što su od nas bolje plasirane Slovenija, koja je na 37. mjestu, Hrvatska na 62., a iza nas su neke članice EU, kao Bugarska na 75., Grčka na 94. mjestu, dok je recimo Srbija na 80., a Albanija na 113 mjestu. Ima dosta argumenata zbog kojih se s razlogom naše stanje opisuje katastrofalnim. Neučinkovitost u suzbijanju korupcije direktno ugrožava nastojanje u procesu izgradnje institucionalnog i legislativnog okvira za borbu protiv korupcije. Isto tako neće nam pomoći ni negatorski pristup nastojanjima da polako, ali sigurno, stvaramo ozračje za učinkovitiju borbu protiv korupcije. Borba protiv korupcije mora biti trajan proces u koji će biti uključene sve vladine institucije, pravosuđe, civilni sektor, mediji, akademska zajednica i kompletno društvo u cjelini", kazao je Ćavar.

Na konferenciji je istaknuto i uvjerenje kako će APIK u narednoj godini napokon raditi u punom kapacitetu. Bez odlučne borbe protiv korupcije neće biti ni funkcionisanja pravne države.

"Borba protiv korupcije je naš interes i potreba, a tek onda je to uvjet za približavanje BiH članstvu u EU i NATO. Ni do sada nije manjkalo deklarativne podrške borbi protiv korupcije, ali došlo je vrijeme da se stepen odlučnosti mjeri konkretnim rezultatima i mjerama koje će korumpirane kriminalce uvjeriti da se korupcija ne isplati, jer će im biti oduzimana imovina stečena korupcijom i kriminalom", kazao je Ćavara.

Kada je u pitanju primjena zakona u BiH, u TI-u ističu da je primjetan veliki jaz između onoga što u zakonima piše i onoga što se primjenjuje, naročito u borbi protiv korupcije. Efikasno upravljanje u BiH je onemogućeno mehanizmima veta, nema dovoljne koordinacije među različitim nivoima institucija, povjerenje javnosti u izvršnu vlast i političke lidere i dalje je na niskom nivou, uglavnom zbog rasprostranjene korupcije koja je povezana sa nedostatkom javne odgovornosti.

Što se tiče zakonodavsta, ono je kao i izvršna vlast i dalje nefunkcionalno i njihov odnos je zasnovan na interesima vladajućih elita koje su organizovane kroz sistem političkih partija. Poslanici i delegati su isključivo odgovorni svojim političkim partijama. Izvršna vlast ima odgovarajuće resurse, preglomazna je, ali je karakterišu neefikasnost, netransparentnost i neodgovornost. Između različitih nivoa vlasti nema komunikacije, a izvršnu vlast karakterišu i klijentelistička i nepotistička imenovanja koja direktno utječu na njenu kompetentnost, kažu u Transparency Internationalu.
Prijavi grešku


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...