"Leteći Černobil"
21

Rusija će pokušati da lansira Putinovu raketu na nuklearni pogon 14. put

I. M.
Foto: Ministarstvo odbrane Rusije
Foto: Ministarstvo odbrane Rusije
Rusija se još jednom sprema da testira raketu na nuklearni pogon "Burevjestnik", jedno od pet "čudo-oružja" koje je predsjednik Vladimir Putin najavio 2018. godine.

Poligon za testiranje na Arktiku se priprema za eksperimentalnu raketu neograničenog dometa, koja je u Sjedinjenim Državama dobila nadimak "leteći Černobil", piše New York Times, pozivajući se na satelitske snimke sa Sentinel Huba.

Na poligonu za testiranje uočeni su američki avioni za zračno izviđanje, a piloti su dobili preporuku da izbjegavaju opasnu zonu. Ona je na snazi ​​od 31. augusta i od tada je nekoliko puta produžena, posljednji put do 6. oktobra. Dio Barencovog mora u blizini poligona Pankovo ​​na arhipelagu Nova zemlja proglašen je "privremenom opasnom zonom".

Početkom augusta na područje poligona stigla su i dva specijalna aviona Rosatoma, koji se koriste za prikupljanje podataka o lansiranju raketa.

Testovi Burevjestnika, koji, kako je planirano, može biti opremljen i nuklearnim i nenuklearnim bojevim glavama i koji je zamišljen kao uzvratno oružje u nuklearnom ratu, bit će najmanje 14. od predstavljanja rakete.

Prethodni pokušaji lansiranja završeni su neuspješno. Prema američkim obavještajnim podacima, raketa nikada nije uspjela preletjeti više od 35 kilometara, njen najduži let trajao je samo dva minuta, a jedan od testova se pretvorio u tragediju.

Burevjestnik se 2019. srušio u Barencovo more, a tokom misije njegovog izvlačenja dogodila se eksplozija u kojoj je poginulo sedam ljudi, među kojima i naučnici iz nuklearnog centra u Sarovu. Oblak radijacije nastao usljed incidenta prekrio je grad Severodvinsk i stigao do skandinavskih zemalja.

U ljeto 2020. godine specijalni američki izaslanik za kontrolu naoružanja Marshall Billingsley pozvao je Rusiju da zaustavi opasne testove sumnjivog razvoja.

"Ovo nije ništa drugo nego leteći Černobil", požalio se, govoreći u Senatu.

Pored nuklearne bojeve glave, raketa ima nuklearno gorivo na brodu, može ostaviti "ispuh" radijacije iza sebe tokom leta.

Od 2019. godine nema pouzdanih informacija o novim testovima Burevjestnika, ali se mišljenje stručnjaka o tome nije promijenilo.

Prema njihovom mišljenju, Burevjestniku nije suđeno da u bliskoj budućnosti postane dio nuklearne trijade. Čak i uz uspješno lansiranje, proći će godine prije nego što raketa bude spremna za "operativno raspoređivanje", kaže Darryl Kimball, izvršni direktor Udruženja za kontrolu oružja, za NYT.