Misteriozne objave
69

Da li je Iran napravio nuklearnu bombu: "Možda je već imamo"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Iran možda već posjeduje nuklearnu bombu, rekao je političar blizak vlasti u valu najava dužnosnika u Teheranu da će atomski program zemlje "prebaciti" u oružje.
Ahmad Bakhshayesh Ardestani, koji je služio u vladi na raznim funkcijama od ranih 1980-ih i sada predstavlja okrug blizu nuklearnog postrojenja u Natanzu, rekao je za državnu novinu Rouydad24 da je Teheran rizikovao napad na Izrael u aprilu zbog iranskog posjedovanja nuklearnog oružja.

"Po mom mišljenju, imamo nuklearno oružje, ali to ne objavljujemo. To znači da je naša politika posjedovanje nuklearnih bombi, ali naša deklarirana politika trenutno je unutar okvira JCPOA (nuklearni sporazum iz 2015.)" rekao je Ardestani.

Dodao je kada se zemlje žele suprotstaviti drugima, njihove sposobnosti moraju biti kompatibilne, "a kompatibilnost Irana s Amerikom i Izraelom znači da Iran mora imati nuklearno oružje", rekao je Ardestani.

"U klimi u kojoj je Rusija napala Ukrajinu i Izrael napao Gazu, a Iran je nepokolebljivi pristaša 'Fronte otpora', prirodno je da sistem obuzdavanja zahtijeva da Iran posjeduje nuklearne bombe. Međutim, hoće li Iran to objaviti, druga je stvar", rekao je političar.

Ardestani je bio blizak saveznik Mahmouda Ahmadinejada, a prethodno je služio četverogodišnji mandat kao pristaša bivšeg predsjednika.

U četvrtak je savjetnik iranskog vrhovnog vođe Alija Khameneija rekao da će Islamska Republika napraviti bombu ako Izrael "ugrozi njezino postojanje".

"Ako se cionistički režim usudi oštetiti iranska nuklearna postrojenja, naša će razina odvraćanja biti drugačija. Nemamo odluku o proizvodnji nuklearne bombe, ali ako postojanje Irana bude ugroženo, morat ćemo promijeniti našu nuklearnu doktrinu", rekao je Kamal Kharrazi za lokalne medije.

Čelnik Strateškog vijeća za vanjske odnose dodao je da je Teheran već signalizirao da ima kapacitet za izradu bombe.

Kharrazijevi komentari uslijedili su nakon prošlomjesečnog napada Izraela na Iran, kojim su uništeni dijelovi zračne baze Shikari u blizini Isfahana.

Napad je uslijedio pet dana nakon što je Iran izveo napad bez presedana s više od 300 dronova i projektila na Izrael, u prvom izravnom napadu na ovu državu s iranskog tla.