Svijet
0

Rusija brani iransku nuklearnu centralu koju je gradila

FENA
Sergej Lavrov
Sergej Lavrov
Rusija je u srijedu stala u odbranu prve iranske nuklearne centrale koju je izgradila u Bushehru, nekoliko dana prije svečanog otvaranja ovog postrojenja.

"To je vrlo važno sidro koje drži Iran u režimu nuklearnog neširenja", izjavio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na margini regionalnog samita u Sočiju, na obali Crnog mora.

"Ona je potpuno zaštićena od širenja nuklearnog oružja. Ovu ideju dijele svi lideri zapadnih zemalja", dodao je on, prenosi AFP.

Pokretanju prve iranske nuklearne centrale u Bushehru prisutvovat će šef Ruske savezne agencija za atomsku energiju (Rosatom) Sergej Kirijenko.

Izgradnja Bushehra je završena u februaru 2009. godine i Rusija je nakon toga isporučila nuklearno gorivo neophodno za njeno funkcioniranje.

Projekt je inicirala njemačka firma Siemens, prije islamske revolucije 1979. godine, a prekinut je poslije izbijanja iračko-iranskog rata 1980. Rusija je 1994. godine nastavila izgradnju koja je trebalo da bude završena 1999.

Iran je pod udarom pojačanih sankcija UN-a, jer međunarodna zajednica sumnjuči Iran da se želi domoći atomskog oružja pod izlikom da se radi o civilnom nuklearnom programu.

Zapadne zemlje su izrazile zabrinutost zbog puštanja Bushehra u rad, ali stvar nisu iznijele pred Vijeće sigurnosti UN-a.