Svijet
0

Iranska nuklearka Bushehr neprihvatljiva za Izrael

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Izrael je saopštio da je punjenje gorivom iranske atomske centrale Bushehr "totalno je neprihvatljivo" i pozvao međunarodnu zajednicu da izvrši veći pritisak da bi primorao Teheran da prekine aktivnosti obogaćivanja uranijuma.

"Potpuno je neprihvatljivo da država, koja tako očigledo krši rezolucije Savjeta bezbjednosti, odluke Međunarodne agencije za atomsku energiju i svoje obaveze u okviru sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, uživa u plodovima korišćenja nuklearne energije", izjavio je portparol izaelskog Ministarstva spoljnih poslova Joši Levi.

Izrael, jedina bliskoistočna zemlja za koju se sumnja da posjeduje nuklearno oružje, saopštio je da bi Iran sa nuklearnim naoružanjem predstavljao prijetnju po opstanak Izraela.

"Međunarodna zajednica treba da poveća pritisak da bi naterala Iran da se pridržava međunarodnih odluka i prekine svoje aktivnosti obogaćivanja uranijuma i izgradnju reaktora", rekao je Levi.

Iran tvrdi da je svrha nuklearnog programa proizvodnja energije, dok zapadne zemlje strahuju da Teheran proizvodi atomsko oružje.

Iranski i ruski inženjeri počeli su juče da pune gorivom atomsku elektranu Bushehr , što će trajati oko nedelju dana. To predstavlja prvi korak ka potpunom aktiviranju atomske centrale, koje su SAD pokušavale da spriječe u strahu od iranskih nuklearnih ambicija.

Rusija, koja je dovršila izgradnju postrojenja, obećala je da će nadgledati ovo mjesto i spriječiti da nuklearni materijal eventualno bude iskorišćen za proizvodnju atomskog oružja.