Svijet
0

Iran: I SAD može učestvovati u našim nuklearnim projektima

FENA
Teheran
Teheran
Teheran je u utorak saopćio da čak i Sjedinjene Američke Države mogu sudjelovati u budućim nuklearnim projektima u Iranu.

"Imamo nekoliko nuklearnih projekata za budućnost i bilo koja zemlja, uključujući i SAD, može sudjelovati u tim projektima, bilo putem privatnih ili državnih kompanija", rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Ramin Mehmanparast na konferenciji za novinare.

Iran planira izgraditi najmanje 10 novih postrojenja za obogaćivanje urana, prvi do marta sljedeće godine, te nove nuklearne elektrane.

Mehmanparast je odbacio izjave glasnogovornika Bijele kuće Roberta Gibbsa koji je prošle sedmice rekao da Iranu više neće trebati daljnje obogaćivanje urana, nakon što se pusti u pogon ruski nuklearni reaktor u Bushehru.

"Izjave Bijele kuće su neutemeljene jer ćemo trebati gorivo za naša druga nuklearna postrojenja koja će se postupno graditi, te stoga proces obogaćivanja treba nastaviti za proizvodnju našeg vlastitog goriva za ta postrojenja", rekao je Mehmanparast.

Rusija će 21. augusta pustiti u pogon prvu iransku nuklearnu centralu u Bushehru, na jugu Irana, punjenjem goriva u reaktor. "Punjenje reaktora gorivom predviđeno je za 21. august. Od tog časa Bushehr će se smatrati nuklearnom centralom", dodao je glasnogovornik.

Gradnja centrale službeno je dovršena u februaru 2009., nakon čega je Rusija isporučila nuklearno gorivo potrebno za njezin rad. Rusija je oduvijek isticala da centrala u Bushehru nema nikakve veze s iranskim spornim nuklearnim programom, prenijela je Hina.