Anketa
0

Rusi vjeruju da je Putin i dalje stvarni vođa države

FENA
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Vladimir Putin (Foto: AFP)
Ruski premijer Vladimir Putin stvarni je vođa Rusije i jednako je moćan kao i dok je bio predsjednik, smatraju sudionici ankete objavljene u ponedjeljak.

"Narod vjeruje da je sva moć u rukama Putina", izjavio je Aleksej Graždankin, zamjenik direktora centra Levada, koji je uradio anketu.

Istraživanje, koje je provedeno od 22. do 25. oktobra, pokazalo je da 84 posto ispitanika vjeruje kako je Putin sačuvao utjecaj i nakon maja 2008. godine kada je po prestanku predsjedničke funkcije izabran za premijera.

"Iako je (predsjednik Dmitrij) Medvedev nominalni lider, on nema isti kontakt s državnom mašinerijom kao što ima Putin", rekao je Graždankin.

Medvedev i Putin tvrde da se redovito konsultiraju i da se slažu o skoro svim pitanjima, prenosi agencija Reuters.

Prema rezultatima ankete, 71 posto građana smatra da će prva dva čovjeka Rusije djelovati u suglasnosti, dok 15 posto vjeruje da će između njih izbiti neki konflikt.

Putin se nije mogao kandidirati za predsjednika 2008. godine jer je ustavom predviđeno ograničenje na dva uzastopna mandata.

Medvedev i Putin su izjavili da će se jedan od njih kandidirati za predsjednika 2012. i da će se dogovoriti ko će to biti.