Rusija
0

Putin ostaje u politici

SRNA
Vladimir Putin (Foto: Reuters)
Vladimir Putin (Foto: Reuters)
Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je danas da planira da ostane aktivan u ruskoj politici u narednim godinama, ali nije želio da otkrije da li će se kandidovati za predsjednika na izborima 2012. godine.

Putin, koji je obavljao predsjedničku funkciju u dva mandata, od 2000. do 2008. godine, podržao je u intervjuu listu "Komersant" akciju policije protiv zabranjenih antivladinih demonstracija i rekao da takvi demonstranti zaslužuju da dobiju batine.

Ruski premijer izjavio je da nije opsjednut predstojećim izborima i da nije "narkotični zavisnik" od političkih rejtinga.

"Imam samo dva izbora: da sa obale gledam kako voda teče i kako se nešto uništava i nestaje - ili da se uključim. Više volim da sam uključen", rekao je Putin.

Postoje sve jače spekulacije da Putin, koji uživa ugled najuticajnijeg ruskog lidera, planira da se vrati u Kremlj po isteku mandata sadašnjeg predsjednika Dmitrija Medvedeva.

Ni Putin ni Medvedev do sada nisu odbacili mogućnost da se kandiduju na izborima 2012. godine, ali su rekli da će se dogovoriti ko će biti kandidat, kako se ne bi međusobno nadmetali.

Oba lidera su tokom ljeta učestvovala u atratktivnim medijskim događajima, kako bi impresionirali glasače. Medvedev je popio čaj sa Bonom, pjevačem rok grupe U 2, a Putin je lovio sive kitove tokom putovanja po ruskom Dalekom istoku.

U intervjuu koji je dao dok je lično vozio "ladu" kroz Sibir, Putin je rekao da bi izgradnja stabilne i uravnotežene države mogla da potraje godinama i da to nije jednostavno poput pravljenja palačinki.