Financial Times
0

"Putin se ne treba ponovno kandidirati"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Financial Times urednički komentar u četvrtak posvećuje nagovještaju Vladimira Putina da bi se mogao kandidirati na predsjedničkim izborima u Rusiji 2012. godine.

Putin voli iznenađenja, piše ovaj poslovni dnevnik. Uoči predsjedničkih izbora 2008. ostavio je snažan dojam da će se povući iz politike, no neposredno prije glasanja je izrazio spremnost da sjedne u premijersku fotelju i ukazao na svog favorita za predsjednika koji ga je potom i pozvao da stane na čelo vlade.

Putinovi planovi da ponovo preuzme predsjedničku funkciju nisu dobrodošli, nastavlja uvodničar lista. Neke vlade na Zapadu neslužbeno već govore da bi to bio korak natrag za Rusiju.

Usprkos njegovom značajnom doprinosu u stabilizaciji zemlje tokom protekle decenije, Putin nije objasnio razloge zbog kojih bi trebalo da mu budu povjerena još dva šestogodišnja predsjednička mandata. Stabilnost vrlo lako može pretvoriti u stagnaciju ogrezlu u korupciju.

Predsjednik Dmitrij Medvedev je pokrenuo program modernizacije ekonomije, no istinska modernizacija podrazumijeva reforme i demokratizaciju sustava vladavine.

U nedavnom govoru Putin nije ostavio dojam da je takva modernizacija neophodna niti da je on želi predvoditi, pa bi zato, zaključuje Financial Times, najveći doprinos Vladimira Putina daljnjem razvoju Rusije bio da shvati kada je došao trenutak da siđe s političke pozornice.