Svijet
0

Rusi troše polovinu svojih prihoda na hranu

Klix.ba
Nevjerovatna i mračna statistika o ruskoj privredi pokazuje da će prosječan Rus u ovoj godini trošiti polovinu svojih prihoda samo na hranu.

Ruska inflacija prvi put poslije 2008. godine ponovo je iznad 15 posto, a nametnute sankcije na uvoz hrane iz Evropske unije dovode do povećanja cijena hrane. Prema analitičarima VTB Capitala cijene hrane u prvoj polovini ove godine porast će za 20 posto.

Ono što je zastrašujuće u vezi sa ruskom potrošnjom jeste što val nije ograničen na ovu ili prethodnu godinu, već raste od 2007. godine kada je iznosio samo 25 posto.

Rusi sada troše više svojih prihoda na hranu od stanovnika nekih siromašnijih zemalja kao što su Kenija (manje od 50 posto) ili Indija (manje od 30 posto). U poređenju sa razvijenim privredama, kućanstva u Velikoj Britaniji 2012. godine trošila su oko 12 posto svojih prihoda na hranu, a američka 6,4 posto.

Rusija se i 1998. godine suočila se teškom finansijskom krizom tokom koje su porasle cijene hrane i stopa inflacije, zbog čega je morala zatražiti međunarodnu pomoć u hrani. Nakon krize iz 1998. godine odstupio je predsjednik Boris Jeljcin.