biznis
0

Rublja ojačala, trgovina sa Amerikom povećana

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Rublja je znatno ojačala, a obim robne razmjene Rusije i SAD povećan, pa se može reći da je na Zapadu samo evropska ekonomija stradala od sankcija - navode ruski zvaničnici.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov potvrđuje da je nacionalna valuta ojačala.

"Desilo se ono što smo očekivali, stabilizacija obima rezervi zlata dovela je do stabilizacije rublje, a onda i do skoka njene vrijednosti", ističe Siluanov.

On objašnjava da je krajem prošle godine potražnja za devizama porasla zbog slabljenja rublje, što je dovelo do odliva kapitala i ubrzalo inflaciju.

Uprkos sankcijama, obim robne razmjene između SAD i Rusije prošle godine uvećan je za 5,6 odsto.

Od sankcija uvedenih protiv Rusije uglavnom je stradala evropska ekonomija, dok ih Amerikanci nisu osjetili, naglašava Aleksandar Stadnik, trgovački predstavnik Ruske Federacije u Washingtonu.

U martu 2014. godine, poslije ulaska Krima u sastav Rusije, SAD, a za njima EU i niz drugih zapadnih zemalja, uvele su sankcije protiv ruskih činovnika i kompanija, a zatim i protiv čitavih grana ruske privrede.

Ruska Federacija je, zauzvrat, ograničila uvoz hrane iz ovih država. Ruski ekonomisti ocjenjuju da su ograničavajuća dejstva dala suprotan efekat.

U 2014. godini obim rusko-američke robne razmjene dostigao je 29,2 milijarde dolara, pokazuju podaci Federalne carinske uprave Rusije.

Pri tome je skok zabilježen upravo na račun američkog izvoza, na nivou od 18,5 milijardi dolara. Ruski izvoz u SAD smanjen je za 4,1 odsto i dostigao je 10,2 milijarde dolara, što je uglavnom vezano za pad cijena osnovne izvozne sirovine — nafte i naftnih derivata.

Negativan saldo Rusije u trgovini sa SAD dostigao je 7,8 milijardi dolara. Ruske kontrasankcije pogodile su, uglavnom, proizvođače prehrambene robe u SAD.

To se posebno vidi na osnovu rezultata iz 2014. godine, kada je u SAD bio zabilježen rekordni rod šećerne repe, kukuruza i soje.

Analitičari Međunarodnog savjeta za žitarice očekuju da će se udio Rusije i SAD na svjetskom tržištu žitarica markentiške 2014/15. godine pomalo pomjeriti u korist Ruske Federacije: sa 8 i 28 odsto u sezoni 2013/14. na 10 i 25 odsto.