{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Moskva ne želi dalje jačanje rublje i kupuje dolare

S
26.5.2015. u 11:45
4
55
Moskva ne želi dalje jačanje rublje i kupuje dolare
4
Moskva ne želi dalje jačanje rublje i kupuje dolare
Rusija ne želi dalje jačanje rublje, strahujući da bi to moglo da šteti privredi, pa je Centralna banka ponovo počela da kupuje dolare da bi popunila devizne rezerve.
Za sada, suma kupljenih dolara nije velika i kreće se od 100 do 200 miliona dnevno.

Ala Dvorecka, profesor na Fakultetu socijalnih i ekonomskih nauka, ističe da se Rusija nalazi među desetak zemalja sa zadovoljavajućim deviznim rezervama i da može osigurati potrebnu količinu izvoza te otplaćivati vanjski dug.

Kao razlog za kupovinu deviza ona navodi opasnost od pretjeranog jačanja ruske nacionalne valute.

Od početka februara do početka aprila ove godine ruska rublja je "skočila" za 22,3 odsto i tako postala najprofitabilnija valuta na svijetu.

Stručnjaci nisu sigurni da li će nagli rast rublje imati dugoročnu tendenciju. Ranije, u decembru 2014, ruska valuta je izgubila vrijednost za oko 50 odsto u odnosu na američki dolar i euro.

Dmitrij Bedenkov, šef Odjeljenja za analitiku investicijske kompanije "Rus-Invest", navodi za ruske portale da kupovinu dolara treba shvatiti kao poruku tržištu da Centralna banka nije zainteresovana za pretjerano jačanje rublje.

Vanjskopolitička situacija je sada povoljnija, pa je i cijena nafte stabilnija. Ovakvo stanje na tržištu je, uz intervencije Centralne banke, doprinijelo stabilizaciji kursa rublje.

Jačanje rublje ne ide na ruku uvoznicima, posebno onima koji uvoze sirovine.

Jaka nacionalna valuta utiče i na budžet, pošto prihodi od nafte i gasa čine više od 50 posto federalnog budžeta Rusije.

Kompanijama koje su orijentisane na izvoz odgovara slabija nacionalna valuta.

To, prije svega, važi za kompanije koje izvoze robu u čiju cijenu je uračunata visoka stopa PDV-a - smatra glavni analitičar investicione kompanije "UfS" Ilja Balakirev.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: