biznis
6

Svjetska banka: Rusija ulazi u mračnu ekonomsku eru

Klix.ba
Jake sankcije zapadnih zemalja i nagli pad cijena nafte formirali su okruženje u kojem će ruska ekonomija doživjeti krah kakav nisu očekivali ni ekonomisti, navodi se u izvještaju Svjetske banke.

U dokumentu pod nazivom "Zora nova ekonomske ere" navodi se da će ekonomija Rusije imati pad za 3,8 posto u ovoj godini ako cijena nafte ostane na 53 dolara po barelu. Prethodna procjena banaka govorila je da će očekivani pad biti 0,7 posto.

Recesija će se nastaviti barem još i narednu godinu.

"Sankcije i pad cijena nafte došle su krajem 2014. godine tako da se još uvijek ne očekuje njihov negativan utjecaj na način kako će to biti u 2016.", navodi se u izvještaju Svjetske banke.

Prosječna cijena nafte je od juna 2014. pala sa 110 dolara po barelu na oko 50 dolara, a nema naznaka da će rasti u skorije vrijeme.

To će itekako otežati sastavljanje budžeta Rusije koji se do sada uveliko oslanjao na bogate izvore energije.

"Sankcije koje su Rusiji nametnute zbog podrške pobunjenicima u Ukrajini i anektiranja Krima neće u skorije vrijeme biti ukinute, a to znači da zapadne banke i bogate energetske kompanije ne mogu poslovati s ovom zemljom", navodi se u izvještaju Svjetske banke.

Rusija je izolovana od međunarodnih ekonomskih aktivnosti kao što su trgovina i bankovne transakcije koje su ključne za privredni rast neke zemlje. Stoga se očekuje nagli rast siromaštva, najveći od ekonomske krize 1998. i 1999.

Svjetska banka predviđa da će prihodi padati, a inflacija rasti. Kao rezultat toga, više od 20 miliona Rusa osjetit će siromaštvo.

Svjetska banka ipak je pohvalila Kremlj i Centralnu banku Rusije za brzu reakciju nakon nametanja sankcija, čime je izbjegnuta recesija u prošloj godina.

No, kako se navodi u izvještaju, to je bilo prošle godine. Prognoze za ovu i narednu su u najmanju ruku sumorne.