{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Rusi krive Staljina za velike gubitke u Drugom svjetskom ratu

S
20.6.2010. u 15:50
0
11
Rusi krive Staljina za velike gubitke u Drugom svjetskom ratu
0
Rusi krive Staljina za velike gubitke u Drugom svjetskom ratu
Skoro polovina Rusa krivi "grube greške" diktatora Josifa Staljina za ogromne gubitke Sovjeta u Drugom svjetskom ratu, rezultati su najnovijeg istraživanja, prenose ruske novinske agencije.
Oko 49 odsto ispitanika reklo je u istraživanju agencije Levada da su "grube greške Staljina" glavni razlog ogromnih gubitaka Crvene armije u prve dvije godine rata, prenosi Interfaks.

Staljinove greške su prema mišljenju ispitanika što je "očistio" vojsku od visokih i sposobnih ofirica, što nije uspio na vrijeme da se spremi za borbu i što je ostavio na cjedilu milione sovjetskih ratnih zaroljbenika.

Dok tvrdokorne pristalice Staljina naglašavaju ključnu važnost diktatora u vrijeme Drugog svjetskog rata, samo osam odsto smatra da je Staljin igrao ključnu ulogu u dobijanju rata.

Oko 26,6 miliona sovjetskih građana umrlo je ili ubijeno tokom Drugog svjetskog rata, a Rusi smatraju da se njihov doprinos i patnje, kao i broj ubijenih ili umrlih civila i vojnika na Zapadu minimiziraju.

Više od polovine od 1 500 ispitanika u anketi provedenoj u maju smatra da je pobjeda u ratu "samo ruska pobjeda".

U istraživanju su iznijete i sumnje u vezi sa okolnostima invazije nacističke Njemačke na Sovjetski Savez 1941. godine.

Invazija je uslijedila nakon što su Rusija i nacistička Njemačka potpisale tajni Sporazum Molotov-Ribentrop 1929. godine prema kome je dogovoreno da dvije zemlje neće koristiti nasilje jedna protiv druge.

Staljin je dobio informacije obavještajaca da se nacisti pripremaju da pogaze dogovor, ali on je to ignorisao.

Četrdeset odsto ispitanika smatra da je tadašnje sovjetsko rukovodstvo "vjerovatno" ili "sigurno" očekivalo napad Njemačke, dok se 51 ne slaže.

Oni sa većim obrazovanjem i koji žive u većim gradovima naklonjeniji su da kažu da su sovjetski lideri bili upozoreni na napad nacista.

Prema istraživanju ovog centra za proteklih osam godina entuzijazam javnosti kada se radi o Staljinu veoma je opao, pa se procenat onih koji su prema njemu ravnodušni popeo se 17 na 47 odsto.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: