Istraživanje
0

Rusi krive Staljina za velike gubitke u Drugom svjetskom ratu

SRNA
Skoro polovina Rusa krivi "grube greške" diktatora Josifa Staljina za ogromne gubitke Sovjeta u Drugom svjetskom ratu, rezultati su najnovijeg istraživanja, prenose ruske novinske agencije.

Oko 49 odsto ispitanika reklo je u istraživanju agencije Levada da su "grube greške Staljina" glavni razlog ogromnih gubitaka Crvene armije u prve dvije godine rata, prenosi Interfaks.

Staljinove greške su prema mišljenju ispitanika što je "očistio" vojsku od visokih i sposobnih ofirica, što nije uspio na vrijeme da se spremi za borbu i što je ostavio na cjedilu milione sovjetskih ratnih zaroljbenika.

Dok tvrdokorne pristalice Staljina naglašavaju ključnu važnost  diktatora u vrijeme Drugog svjetskog rata,  samo osam odsto smatra da je Staljin igrao ključnu ulogu u dobijanju rata.

Oko 26,6 miliona sovjetskih građana umrlo je ili ubijeno tokom Drugog svjetskog  rata, a Rusi smatraju da se njihov doprinos i patnje, kao i broj ubijenih ili umrlih civila  i vojnika na Zapadu minimiziraju.

Više od polovine  od 1 500  ispitanika u anketi provedenoj u maju smatra da je pobjeda u ratu "samo ruska pobjeda".

U istraživanju su iznijete i sumnje u vezi sa okolnostima invazije nacističke Njemačke na Sovjetski Savez 1941. godine.
Invazija je uslijedila nakon što su Rusija i nacistička Njemačka potpisale tajni Sporazum Molotov-Ribentrop 1929. godine prema kome je dogovoreno da dvije zemlje neće koristiti nasilje  jedna protiv druge.

Staljin je dobio informacije obavještajaca da se nacisti  pripremaju da pogaze dogovor, ali on je to ignorisao.

Četrdeset odsto ispitanika smatra da je tadašnje sovjetsko rukovodstvo "vjerovatno" ili "sigurno" očekivalo napad Njemačke, dok se 51 ne slaže.

Oni sa većim obrazovanjem i koji žive u većim gradovima naklonjeniji su da kažu da su sovjetski lideri bili upozoreni na napad nacista.

Prema istraživanju ovog centra  za proteklih osam godina entuzijazam javnosti kada se radi o Staljinu veoma je opao, pa se procenat onih koji su prema njemu ravnodušni popeo se 17 na 47 odsto.