Rusija
0

Staljin je dva puta spriječio atentat na Hitlera

FENA
Sovjetski vođa Jozef Staljin u dva navrata je tokom Drugog svjetskog rata u posljednjem trenutku otkazao već dobro isplanirane atentate na lidera nacističke Njemačke Adolfa Hitlera, strahujući da bi Berlin u tom slučaju sklopio odvojeni mir s Britancima i Amerikancima.

Ovu tvrdnju iznio je u Moskvi ruski general u penziji Anatolij Kulikov, predsjednik Kluba vojnih komandanata, na konferenciji o vojnoj historiji, prenijela je ruska agencija RIA novosti.

Prvi plan ubistva Hitlera, koji je imao realne izglede za uspjeh, trebalo je da se provede 1943. godine. Međutim Staljin je u posljednjem trenutku otkazao atentat iz straha da nakon Hitlerovog ubistva, nacistička Njemačka ne sklopi separatni mir s Velikom Britanijom i SAD-om.

General je dodao da je Staljin posjedovao dokumente koji su potvrđivali da su Njemci već u tom smislu vodili pregovore s Britancima i Amerikancima.

Druga prilika za atentat na Hitlera ukazala se 1944. godine. Tada je atentator uspio da se uvuče u Hitlerovo okruženje i da zadobije povjerenje njemačkog rukovodstva.

Ponovo je Staljin u posljednjoj sekundi opozvao akciju.

Prema svjetskim povijesničarima, od 1939. do 1945. godine bilo je izvedeno najmanje 17 pokušaja ubistva Hitlera, od kojih nijedan nije bio uspješan.

Hitler se na kraju ubio sam, zajedno sa svojom djevojkom Evom Braun, ispivši otrov u berlinskom bunkeru maja 1945. godine dok je sovjetska Crvena armija oslobađala grad.

Kulikov je dodao da je Klub vojnih komandanata prikupio veliki broj dokumenata o manje poznatim činjenicama u vezi s učešćem Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu i da planira da ih objavi.