Meksički zaljev
0

Rupa iz koje istječe nafta začepljena metalnim zvonom od 100 tona

FENA
Stručnjaci kompanije British Petroleum (BP) spustili su u petak ogromno metalno-betonsko zvono na naftnu bušotinu u vodama Meksičkog zaljeva, nadajući se da će na taj način spriječiti daljnje nekontrolisano istjecanje nafte koja prijeti izazivanjem ekološke katastrofe na južnim obalama Sjedinjenih Američkih Država, izvijestile su agencije.

Četveroslojno zvono od betona i čelika, težine 100 tona, koje bi trebalo spriječiti istjecanje nafte na mjestu srušene naftne platforme, spušteno je uz pomoć podvodnih robota na rupu na dubini od 1,6 kilometara, javio je Reuters.

Agencija prenosi izjave dužnosnika BP-a koji se nadaju da će uz pomoć zvona uspjeti ispumpavati naftu na površinu.

Slična naprava još nikad nije isprobana na toj dubini, gdje posebne izazove predstavljaju nedostatak svjetla, morske struje i pritisak vode.

"Tlak i temperatura dolje su drugačiji nego drugdje i stoga ne možemo biti sigurni da će ovo funkcionisati", izjavio je izvršni direktor BP-a Tony Hayward za televizijsku mrežu CNN.

Agencija AP prenijela je riječi glasnogovornika BP-a Billa Salvina, koji je izjavio da će biti potrebno do 12 sati da se zvono smjesti u mulju na dnu mora, ali da se čini kako zatvaranje rupe ide po planu.

Dužnosnici su izjavili kako će u iduća dva dana radnici montirati pumpu koja će ispumpavati naftu na površinu.

Nakon eksplozije i potonuća naftne platforme Horizon 20. aprila, pri čemu je poginulo 11 radnika, nafta je počela nekontrolisano istjecati ugrozivši ekološki sistem u Meksičkom zaljevu i na južnim obalama Sjedinjenih Američkih Država.

Oceanograf iz Miamija Ian MacDonald izjavio je za Reuters da bi količina razlivene nafte u Meksičkom zaljevu nakon katastrofe Horizona mogla već sada biti veća od nafte koja je istekla nakon katastrofe naftnog tankera Exxon Valdez pred obalom Aljaske 1989. Prema njegovim procjenama, u Meksički je zaljev od eksplozije na platformi do sada isteklo oko 49 miliona litara nafte.