Svijet
33

Rudnik pretvorio njemački gradić u grad duhova

Klix.ba
Gradić Immerath, na zapadu Njemačke, polako nestaje sa lica zemlje kako bi ustupio prostor jednom od najvećih njemačkih rudnika uglja. Groblje je premješteno, kuće napuštene, izlozi okovani daskama, a ulice napuštene.

Immerath i obližnji gradovi ubrzo će nestati iz ruralne oblasti između Ruhra i holandske granice, kako bi omogućili energetskom gigantu RWE da proširi svoj rudnik lignita Garzweiler.

Proizvodnja uglja opet je aktuelna na tržištu koje baš i ne brine puno o CO2 certifikatima. Lignit iz rudnika Garzweiler koristi se u RWE-ovim elektranama.

Lokacija Garzweiler I u pogonu je od 1983., a ubrzo je počinje i iskopavanje u Garzweiler II, koja će se protezati na 48 kvadratnih kilometara.

Gotovo 7.600 osoba je raseljeno, a od 900 stanovnika Immeratha, još 100 čeka na preseljenje. Ostatak se naselio u Immerath-Neu, gradić iznikao u istom okrugu, Erkelenz, ili su otišli u druge krajeve. I gradsko groblje je prebačeno u novi gradić, a izgrađene su i škola i vrtić.

"Slama mi se srce. Moja supruga i ja se svakodnevno premišljamo", kaže Hans-Willi Peters, stanovnik obližnjeg sela koji će, kao i njegovi susjedi, uskoro morati da započne novi život.

RWE finansira čitavu operaciju, ali ne želi da otkrije troškove.

Jedno je sigurno, kako je cijena prava na zagađenje pala na evropskom tržištu, a Njemačka najavila gašenje nuklearnih elektrana, lignit iz Garzweilera ima svijetlu budućnost.

Ugalj čini 40 posto njemačke proizvodnje električne energije, naspram prosječnih 25 posto u ostatku Evrope. RWE-u je odobreno da iskopa 1,3 milijarde tona lignita do 2045. godine.

Još od početka juna, njemački Ustavni sud razmatra zakonitost raseljavanja, nakon brojnih žalbi stanovnika Immeratha i organizacija za zaštitu okoliša. Tužioci navode kako iskopavanje uglja nije od velikog javnog interesa te da nema temelja za opravdano javno raseljavanje. Navode da iskopavanje uglja nije potrebno kako bi osiguralo opskrbu energije u zemlji. Odluka sudija očekuje se u narednih nekoliko mjeseci.

Sud će insistirati na poštovanju privatnih interesa, ali teško da će povući odobrenje RWE-u, predviđaju njemački stručnjaci.

"Kompanija sve čini dobro, profesionalno i na struktuiran način", rekao je Juergen Schoebel, predstavnik lokalne vlasti, odgovoran za preseljenje.