Više od lokalne politike
21

Romansa na berlinski način: Kako je jedna ljubavna veza uzburkala političku scenu

V. K.
Katarina Günter-Wünsch i Kai Wagner
Katarina Günter-Wünsch i Kai Wagner
Politička scena Njemačke osim što u posljednje vrijeme bilježi brojne turbulencije u svim sferama bavljenja politikom, suočava se i sa još jednim neočekivanim problemom.

Naime, među političarima u Berlinu počele su kružiti informacije o tome kako je gradonačelnik ovog grada Kai Wagner u vezi sa berlinskom političarkom i senatoricom Katarinom Günter-Wünsch.

Iako su političari ovu vezu na početku sakrivali, gradonačelnik je u petak potvrdio vezu.

"U pismu koje je advokat dostavio medijima navodi se da se podrazumijeva da njih dvoje strogo odvajaju privatno i poslovno", piše Deutsche Welle.

Advokat Christain Schertz također je naglasio kako ne postoje nikakve zakonske odredbe koje u njemačkoj politici zabranjuju takve odnose.

Ipak, njihov odnos zasmetao je pojedinim strankama, prvenstveno opoziciji.

"Dobro je što su konačno progovorili o tome. Radujemo se kad se rodi ljubav, ali ova ljubav nije čisto privatna stvar. Ona pogađa rad grada. Nije dovoljno samo priznati vezu", rekla je političarka Zelenih Bettina Jarasch.

Ono što je opozicija najviše zamjerila ovom paru jeste to što prema pokrajinskom Ustavu, gradonačelnik grada je ovlašten da imenuje i otpušta senatore.

S druge strane, članovi njihove demokršćanske stranke CDU pohvalili su rad gradonačelnika i senatorice te su poručili kako su ubijeđeni da oni mogu razdvojiti posao i ljubav.

"Ljubav je spojila dvoje ljudi. To je krajnje privatna stvar, ali i politička zbog njihovih funkcija. Dobro je da su to razjasnili - sretan sam zbog njih. Kao snažan par oboje rade izuzetan posao za Berlin", rekao je jedan od zvaničnika CDU-a.