Regija sa sigurnosnim problemima
2

Romano Prodi imenovan za izaslanika UN-a za Sahel

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-moon imenovao je za specijalnog izaslanika za afrički Sahel bivšeg šefa italijanske vlade Romana Prodija, izjavio je u utorak glasnogovornik UN-a Martin Nesirky.

"Prodi će biti zadužen da koordinira napore UN-a u uspostavljanju i primjeni integrirane regionalne strategije za Sahel, regiju koja ima ogromne humanitarne i sigurnosne probleme. On će konsultirati zemlje u regionu i regionalne organizacije", objasnio je Nesirky.

Prodi će morati "podržavati i koordinirati međunarodno angažiranje na podršci naporima zemalja Sahela da riješe ovu složenu krizu, s tim da se u prvo vrijeme koncentrisati na Mali", čiji sjeverni dio kontroliraju ekstremni islamisti, javio je AFP.

Odluka da se imenuje specijalni izaslanik za Sahel donesena je na jednom skupu na visokom nivou o situaciji u ovoj regiji i u Maliju održanom na margini Generalne skupštine UN-a krajem septembra.

Bamako i njegovi zapadnoafrički susjedi žele da UN dozvoli sveafričku vojnu intervenciju kako bi se ponovo osvojio sjeverni dio Malija. Francuska želi da Vijeće sigurnosti brzo usvoji rezoluciju kako bi se mogao pripremiti teren za odobrenje UN-a.