|

Francuska zatražila vojnu intervenciju u Maliju

Francuska zatražila vojnu intervenciju u Maliju
4
F
FENA
1.12.2012. u 20:45
7
komentara
4

dijeljenja
Francuska zatražila vojnu intervenciju u Maliju Philippe Lalliot
Glasnogovornik francuskog Ministarstva vanjskih poslova Philippe Lalliot izjavio je da je Francuska zatražila od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) da najkasnije do 20. decembra donese odluku o vojnoj intervenciji na sjeveru Malija, gdje traju oružani sukobi naoružanih grupa, javio je dopisnik agencija Anadolija
„Zahtijevamo donošenje odluke prije nove godine, a vjerujemo da će ona biti donesena između desetog i 20. decembra“, rekao je Lalliot.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Moon je u srijedu podnio izvještaj Vijeću sigurnosti u kojem je naveo da u akcionom planu vojne intervencije, koji su pripremile Ekonomska zajednica zemalja Zapadne Afrike (ECOWAS) i Afrička zajednica, nije precizirano „koju stranu će snage UN-a podržati, podučavati i finansirati“.

Ban je kazao da je prije odluke o vojnoj intervenciji neophodno upotrijebiti sva diplomatska sredstva, jer bi nespremna i detaljno nepripremljena akcija mogla samo pogoršati ljudsku dramu u toj afričkoj zemlji.

Očekuje se da Vijeće sigurnosti UN-a u narednim sedmicama raspravlja o planu vojne intervencije koji su pripremile Ekonomska zajednica zemalja Zapadne Afrike (ECOWAS) i Afrička zajednica, a u kojem se traži da UN pošalje 3.300 vojnika i u periodu od godinu dana pruži svaku vrstu podrške u borbi protiv naoružanih militantnih grupa na sjeveru Malija.
Prijavi grešku


Komentari (7)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...