Svijet
0

Rohani: Moguće ukidanje sankcija Iranu do polovine januara

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Iranski predsjednik Hassan Rohani rekao je danas da bi sankcije protiv njegove zemlje mogle biti okončane do polovine januara, dan nakon odluke Međunarodne agencije za atomsku energiju, kako bi se zatvorilo nuklearno pitanje Teherana.

Najavio je da će sankcije biti ukinute u mjesecu Deyu, mjesecu po iranskom kalendaru, koji se računa od 22. decembra do 21. januara.

IAEA je formalno u utorak zatvorila dosije u vezi s prošlom vojnom dimenzijom (PMD) iranskog nuklearnog programa. Ova etapa je predviđena po mapi puta usvojenoj u julu u okviru pregovora između Teherana i velikih sila koji su započeli u Beču na osnovu sporazuma kojim se okončava više od trinaest godina napetosti oko iranskog nuklearnog programa.

Sporazum iz Beča je namijenjen garanciji striktno mirnodopske prirode iranskih nuklearnih aktivnosti u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija. Prije ovog ukidanja Iran mora još izvesti svoju zalihu osiromašenog uranija u Rusiju, što će se dogoditi za nekoliko dana, prema iranskim zvaničnicima.

-Lanci sankcija će biti skinuti s iranske ekonomije i put će biti otvoren za veću saradnju sa svijetom - rekao je Rohani.

Vlada se nada okončanju sankcija i dolasku stranih investitora da bi pokrenuli ekonomiju teško pogođenu međunarodnim sankcijama.

Rohani je također rekao da je odluka IAEA-e da zatvori dosje PMD-a “politička, moralna i pravna pobjeda” Irana koji je dokazao da nije “lagao” o miroljubivom karakteru svog nuklearnog programa posljednjih 14 godina.